eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Feketelista készül a keresztényellenes politikusokról

"Jog a keresztény léthez" - ez a neve annak az új egyesületnek, amely a keresztény vallásgyakorlást hivatott védelmezni. A szervezetet nem valamely kommunista, netán muzulmán államban, hanem a többségében még mindig katolikus Franciaországban hozták létre, és az ötletet a dél-franciaországi Toulon püspöke is támogatja.

Az egyesület egyik, talán legmeglepőbb célja azoknak a személyeknek a támogatása, akiket azért érnek fenyegetések francia területen, mert keresztények vagy azokká váltak. Ez utóbbi, az áttérés problémája elsősorban a kereszténnyé vált muzulmánokat érinti, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az ilyen személyeket családjuk, de tágabb közösségük is gyakran kiközösíti, és sokszor az életük is veszélybe kerül. Az iszlám ugyanis halállal bünteti a hitelhagyókat.

A katolikus elemzők szerint a szervezet megalakulása kifejezetten aktuális problémára igyekszik választ adni, Franciaországban ugyanis egyre gyakoribbá válnak a keresztényellenes provokációk. Nem egészen egy hónapja egy Avignonban megrendezett képzőművészeti tárlat keltett felháborodást, mert bemutatták Andres Serrano nevezetes képét, a Piss Christ. Serrano botrányt kavaró képét 1987-ben készítette. Egy kis műanyag megfeszített Jézus Krisztus figurát saját vizeletével telt üvegbe helyezett, majd lefotózta.

A tiltakozók különösen súlyosnak tartották, hogy a kiállítást éppen nagyhéten nyitották meg, és az ügy miatt több püspök is felemelte a szavát. Mások a kettős mérce miatt panaszkodtak, a tárlattal csaknem egy időben zajlott ugyanis annak a kelet-franciaországi férfinak a pere, akit a hatóságok azért citáltak bíróság elé, mert levizelte a Koránt, ezt a cselekedetét lefilmezte és feltette az internetre.

A kedélyeket a fentiek mellett jó ideje az is borzolja, hogy számos baloldali politikus mindent megtesz, hogy eltűnjenek a közterektől a keresztény szimbólumok, ezzel párhuzamosan viszont jó ötletnek tartják, hogy közpénzből építsenek mecseteket a muzulmánok számára, holott ezt az állam és az egyház elválasztásáról szóló 1905-ös törvény kifejezetten tiltja.

A kialakult hangulatot jól jellemzi, hogy franciaországi keresztények egy csoportja most feketelistát akar összeállítani a keresztényellenes politikusokról, illetve azokról a cégekről, amelyek keresztényellenes megnyilvánulásokat támogatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×