eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tényleg meghalt Oszama bin Laden?

Miközben lassan újabb részletek látnak napvilágot Oszama bin Laden terrorvezér megöléséről, világszerte sokan kételkednek abban, hogy valóban meghalt-e az al-Kaida főnöke. A gyanakvást csak erősíti, hogy nem adtak ki képeket a holttestről, és felvételt a tengeri temetésről.

Oszama bin Laden és az al-Kaida már szeptember 11. után bőséges anyagot szolgáltatott az összeesküvés-elméletek híveinek. Sokan hisznek abban, hogy a New York-i ikertornyokat felrobbantották, és nem a becsapódó utasszállító gépek okozta tűz miatt dőltek össze. Bin Laden halála után pedig abban kételkednek, hogy tényleg agyonlőtték a terroristavezetőt az amerikai kommandósok.

Meglepő módon egymást esküdt ellenségnek tekintő emberek is hasonló véleményen vannak. A terrorvezér utolsó otthonánál pakisztáni fiatalok tüntettek és kántálták, hogy "Oszama él". A Yahoo szerint az Egyesült Államokban főleg az Oregon, Wisconsin, Észak-Karolina és Indiana államokbeli férfiak kételkednek. Az iráni félhivatalos hírügynökség, a Mer, hazugságnak nevezte a halálhírt.

Az Egyesült Államokban közben Cindy Sheehan békeaktivista - aki 2005-ben háborúellenes tábort hozott létre George W. Bush elnök birtokánál - azt mondta: aki elhiszi bin Laden halálhírét, az hülye.

Afganisztánban a bin Ladennek sokáig menedéket nyújtó tálibok is látszólag kételkednek, és azt mondják: "korai még a haláláról beszélni", és az Egyesült Államok nem mutatott be meggyőző bizonyítékot.

Bin Laden egykori szövetségeinek azonban több mint másfél napig tartott, mire reagáltak. Elemzők szerint a tálibok nem akarják elismerni, hogy az amerikaiak és szövetségeseik immár erősebb tárgyalási pozícióban vannak, mint korábban. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn is a tárgyalásos megoldást sürgette.

Másfelől azonban figyelemre méltónak nevezik, hogy a fejlett médiagépezetet kiépítő tálibok ilyen sokáig vártak. Ezzel érzékeltetni akarják, hogy nem érdeklik őket az al-Kaida globális terrortervei. Utóbbi éppen azt jelentheti, hogy belátták: fontos eltávolodni a nemzetközi terrorszervezettől, ha valamilyen jövőbeli politikai szerepet remélnek Afganisztánban.

Az összeesküvés-elmélet hívei közben két indokot hoznak fel, miért "ködösít" Washington bin Laden halála ügyében: Amerikában arról beszélnek,, hogy az akció jól jött Barack Obamának, mert növelte az elnök népszerűségét, a muzulmán világban pedig arról, hogy így folytathatja a terror elleni háborút.

Közben Leon Panetta, a CIA vezetője azt mondta: a Fehér Ház ki fogja adni a halott bin Ladenről készült képet, de a döntést az elnök hozza meg. Obama stábja azzal indokolta a késlekedést, hogy a "felkavaró" kép indulatokat korbácsolhat fel, és bosszúra késztethet egyeseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×