eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jobbra tolódik a politikai elit Hollandiában

A holland radikális politikus, Geert Wilders sikere az egész holland politikai elitet jobbra tolja - írja az Irish Times.

A leginkább zeneszerzőre, vagy megszállott atomfizikusra emlékeztető frizurával megáldott Geert Wilders hatalmas követ dobott a holland politika állóvizébe, és nyomában radikális átalakulás jön - derül ki az ír lap cikkéből.

Az iszlámot és a bevándorlókat komoly veszélyként beállító politikus nemcsak hazájában, de Európában is pozíciókhoz akar jutni, és Szabadságpártja egyre több erőt von be az úgynevezett Nemzetközi Szabadság Szövetségbe. Wilders tavaly például ott volt az új német radikális párt, a Die Freiheit alakuló kongresszusán - ez a politikai erő is támogatja Wilders azon elképzelését, hogy a muzulmán nőket 1000 eurós "fejkendőadóval" sújtsák.

Wilderst támogatásáról biztosította a francia Nemzeti Front új vezetője, Marine Le Pen is, aki szerint "közös forradalmi fellépés nélkül bukás fenyegeti civilizációnkat" - ez alatt az európai civilizációt értette.

Wilders szereti magát kívülállóként bemutatni, pedig jól ismeri a politikai gépezetet: Frits Bolkestein holland európai biztos parlamenti tanácsadója volt például.

Az egyszerre meleg és jobboldali radikális pártvezér Pim Fortuyn, majd a róla filmet készítő Theo Van Gogh meggyilkolása, és a muzulmán származású, de iszlám ellenes Ayaan Hirsi Ali külföldre távozása után Wilders felismerte az űrt a holland jobboldalon, és azt is, hogy sok hollandnak elege van a hagyományos konszenzusos politikából.

A tenger által fenyegetett országban a különböző csoportok az évszázadok során hagyományosan kénytelenek voltak félretenni érdekellentéteiket, hogy biztosítsák a vízszint alatt fekvő földek védelmét. Wilders azonban azt sugallja, hogy ez a filozófia veszélybe került a bevándorlás miatt, és keményen kell fellépni. A tavalyi választásokon pártja a harmadik helyen végzett és jól szerepelt a helyhatósági választásokon is.

Az ír lap holland politológusokat idézve azt írja: Wilders elérte azt, hogy jobbra tolódjon a holland politikai elit. A Liberális Párt például egyre inkább rendpárti erővé válik, és kevésbé figyel oda az emberjogi kérdésekre - mondta Paul Nieuwenburg, a Leideni Egyetem Politikatudományi Intézetének tanára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×