eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

Lezárták a határt a franciák

Komoly feszültség alakult ki az olasz és a francia hatóságok között azt követően, hogy ez utóbbiak lezárták a két ország közötti határszakasz egy részét. A franciák vasárnap óta nem engedik be a déli határtól alig tíz kilométerre fekvő olasz Ventimiglia városkából induló vonatokat az országba, ily módon igyekeznek megakadályozni, hogy tunéziai menekültek százai Franciaországba utazhassanak.

Az olasz kormány hetek óta küszködik az észak-afrikai országokból, elsősorban Tunéziából és Líbiából érkező menekülthullámmal, és a belügyminiszter többször is segítséget kért az Európa Uniótól, majd azzal vádolta meg Brüsszelt, hogy magára hagyja Olaszországot e súlyos problémával. Az eddigi adatok szerint csak Lampedusa szigetére mintegy 26 ezer menekült érkezett.

Az olaszok végül azzal válaszoltak az uniós halogatásra, hogy úgy döntöttek: ideiglenes tartózkodási engedéllyel látják el a menekültek egy részét, így azok a továbbiakban szabadon utazhatnak a schengeni övezeten belül. Vagyis végeredményben beengedték őket Európába.

A bökkenő csupán az, hogy az eddig megjelent hírek szerint a legtöbb tunéziai Franciaországban szeretne szerencsét próbálni, márpedig Párizs éppen most akarja korlátozni nem csak az illegális, hanem a törvényes bevándorlást is.

Az ügy kapcsán az utóbbi napokban élénk vita alakult ki Franciaországban, és François Fillon miniszterelnök világossá tette: a tunéziaiakat nem politikai, hanem gazdasági menekülteknek tekintik, ezért véleménye szerint az érintetteknek vissza kell térniük anyaországukba.

Calude Guéant belügyminiszter ezzel párhuzamosan bejelentette: a schengeni szabályoknak megfelelően a bevándorolóknak a származási országuk által kiállított útlevelet kell felmutatniuk, és azt is igazolniuk kell, hogy rendelkeznek a franciaországi tartózkodáshoz szükséges jövedelemmel.

A politikai kijelentéseket vasárnap aztán konkrét lépések követték, és az eddigi nyilatkozatok alapján a franciák azt követően döntöttek a határforgalom ideiglenes lezárása mellett, hogy a hétvégén több tucat tunéziainak sikerült Franciaországba utaznia.

A menekültektől szabadulni akaró olasz kormány a határlezárást követően azonnal jelezte, hogy "határozottan" tiltakozni fog a francia hatóságoknál, szerintük ugyanis ezzel a "törvénytelen" lépéssel Párizs megsértette az "európai elveket".

A jobboldali kormány egyébként váratlan szövetségesre akadt a szélsőbaloldali aktivisták személyében, akik azért érkeztek a hétvégén Ventimigliába, hogy megvédjék a tunéziaiak szabad mozgásához való jogát. Mintegy háromszázan arra készültek, hogy közösen utaznak velük a Nizzába, illetve Marseille-be tartó vonatokon, de azok végül a határlezárás miatt nem indulhattak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×