eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még nagyobb pácban Görögország?

Akár további megszorításokra is számíthat a már így is a tönk szélén álló Görögország. A helyi lapok szerint a 2010-es költségvetési hiány jóval magasabb volt, mint amit a kormány mond. Mindez azt jelentheti, hogy még jobban vissza kell fogni a kiadásokat, és újabb tiltakozó tüntetések robbanhatnak ki.

A Kathimerini és az Eleftherosz Tiposz lapok szerint több mint egy százalékkal magasabb volt az elmúlt évben a görög költségvetés hiánya, mint azt a kormány állítja. A büdzsé esetében jelentős egyszázalékos különbség azt is jelenti, hogy még mindig a lélektani határnak számító tíz százalék fölött, a GDP 10,6 százalékán áll a deficit.

Bár a pénzügyi tárca hivatalosan nem reagált, George Papakonsztantinu pénzügyminiszter elismerte, hogy a hiány magasabb lesz a korábban jósolt 9,5 százaléknál. A konzervatív Eleftherosz Tiposz szerint 8 milliárd euró értékben további megtakarításokat kell elérnie a görög kabinetnek, ha el akarja kerülni a költségvetés teljes kisiklását.

A Kathimerini című lap a hétvégén szelőztette meg a nagyobb hiány, és így a további megszorítások lehetőségét.

Ha valóban ilyen lépésekre kényszerül a kormány, az szinte bizonyosan újabb tiltakozóhullámot vált ki a politikai elitre dühös görög lakosság körében. A kabinet addig nem akar nyilatkozni az ügyben, amíg az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat április 26-án ki nem adja saját adatait. Athén ugyanakkor nem cáfolta a sajtójelentéseket.

Közben ismét a görög fővárosba utaznak az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttei, hogy elemezzék a görög pénzpolitikát.

A pénzpiacok szerint az adósságaival küszködő Görögországnak át kell ütemeznie hiteleit. Az IMF ezért arra bátorítja a kormányt, hogy próbáljon nemzeti konszenzust teremteni a szükséges reformokhoz. Az ellenzéki Új Demokrácia párt azonban értésre adta, hogy nem tud elképzelni nagykoalíciót. Athén tavaly 110 milliárd eurós, kedvezményes EU-IMF hitelt kapott hogy fizetni tudja 300 milliárdos adósságát és elkerülje az államcsődöt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×