eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Miért nem járunk Romániába síelni?

Romániában rohamosan fejlődik a sí ipar, de a pályák elsősorban a hétvégi sízőket vonzzák. Elsősorban az infrastruktúra hiánya teszi, hogy az ország nem különösebben vonzó a téli sportok kedvelői számára.

Romániának meglennének a földrajzi adottságai ahhoz, hogy afféle kelet-európai síparadicsommá nője ki magát, hiszen a 2000-2500 méter magas hegyeken a hó sok esetben a nyári hónapokig is kitart.

Elsősorban az infrastruktúra hiánya teszi, hogy az ország mégsem különösebben vonzó a téli sportok kedvelői számára. A magas, havas hegyekre nem vezetnek utak, a megközelíthető, alacsonyabb hegyeken létesült sípályáknak pedig csak némelyikét szerelték fel hóágyúkkal is. Így a síszezon nagyban függ az időjárási viszonyoktól.

A téli sportok romániai kedvelői is inkább az ausztriai sípályákon igyekeznek eltölteni a téli szabadságukat, a hazai pályákat inkább csak a hétvégi kiruccanásokra használják. Ez pedig azt is jelenti, hogy hétvégeken nagy a zsúfoltság a pályákon, aki pedig egy egész hetet valamely romániai sí telepen szeretne tölteni, egyáltalán nem lehet biztos abban, hogy hét közben is működnek a felvonók.

A legfelkapottabb sípályák Brassó környékén, a Prahova völgyében vannak. Ezeket elsősorban a bukaresti sízők lepik el. Az erdélyiek számára a Nagybánya környéki, a zsíl-völgyi pályák lehetnek vonzó célpontok. Egy sí telepen azonban általában csak két-három pálya működik, és sok esetben azokat is más-más befektető működteti. Így a legtöbb helyen nem lehet síbérletet váltani.

A sífelvonókon általában 200-350 forint közötti összegbe kerül egy jegy ára, a libegőkön 700 forint körüli összeget kell egy felvonásért fizetni. Megjegyzendő azonban, hogy nagy iramban javul a romániai sí infrastruktúra, évről-évre újabb pályák létesülnek, újabb felvonókat helyeznek üzembe.

Idén november végén jelentették be, hogy elkezdődött a síszezon, de még mielőtt bárki is elindulna valamely erdélyi sípálya felé, tanácsos tájékozódnia. A fontosabb sípályák állapota egyébként webkamerán is megnézhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×