eur:
389.62
usd:
362.01
bux:
68430.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kerülik a kényes kérdéseket Szlovákiában?

Orbán Viktor jövő keddi, pozsonyi látogatásával kapcsolatban közölt kommentárt a Sme szlovák napilap. A lap szerint a kényes kérdésekről nem esik majd szó az Iveta Radicovával folytatott megbeszélésen.

A kiabálás nélkül, megoldások nélkül című írás szerzője bevezetőjében leszögezi: Orbán Viktor képes kulturáltabban fellépni, jobb szónok, és jobban ad az imázsára, mint Robert Fico. Ezért valószínűtlen, hogy pozsonyi megbeszélése utáni sajtóértekezlet ugyanolyan szörnyen sikerüljön, mint a tavalyi, amikor Fico Orbán elődjével, Bajnai Gordonnal találkozott Szécsényben. Akkor a szlovák kormányfő, mint egy dühödt piaci kofa szapulta magyar kollégáját, aki csupán az együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok szükségességéről szóló közhelyekkel volt képes reagálni.

Az újságíró szerint egyelőre azonban nincs sok ok feltételezni, hogy tartalmát és eredményeit tekintve jelentős különbség lenne majd a tavalyi szécsényi és a jövő heti pozsonyi találkozó közötti Csupán szereplők és a szerepek különböznek majd: Orbán veszi át Ficóét, és Iveta Radicsová pedig Bajnaiét.

Ezt vetíti elő a pozsonyi Új Szóban nemrég megjelent Radicová-interjú, amelyből kiderül, hogy a szlovák kormányfő csak arról akar tárgyalni Orbánnal, amelyben egyetértés van a két fél között. Ilyen a gazdasági válság okozta problémák megoldásának kérdése, minden egyéb marad a kétoldalú bizottságokra.

A gond az - írja a Sme -, hogy Orbán Viktornak és a nyugati országoknak a gazdasági válság rendezésével kapcsolatos elképzelései között hatalmas, szinte civilizációsnak mondható szakadék nyílik. Szlovákiának logikusan a szomszéddal együtt kell működnie mindenben, amiben ésszerűen lehet. De vigyáznia kellene arra, hogy a világ szeme előtt ne vegyék egy kalap alá egy olyan kormánnyal, amelynek módszereit a Financial Timesban megjelent nyílt levélben bírálta többek között a holland és a brit költségvetési tanács vezetője.

A másik gond az, szögezi le a kommentátor, hogy a kétoldalú vegyesbizottságok maguk semmit nem oldanak meg, és egyszer Radicovának arról is tárgyalnia kell majd, amiben nem ért egyet Orbánnal. Például a kisebbségben élő magyarok magyarországi választójogáról. Nyilvánvaló, hogy Orbánnak ebben a kérdésben nincs miért meghátrálnia, és Radicovának fogalma sincs, mit kezdjen ezzel - zárja írását a pozsonyi Sme szerzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×