eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Biztonsági okokból mondták le Paul Lendvai berlini író-olvasó találkozóját

Személyi biztonságának veszélyeztetettsége miatt kényszerült lemondani Paul Lendvai író-olvasó találkozóját Berlinben, közölte a Heinrich Böll Nobel-díjas német íróról elnevezett alapítvány. A Bécsben élő magyar származású közíró Eljátszott országom című, németül megjelent könyvét akarta bemutatni.

A Heinrich Böll Alapítvány szóvivője Berlinben elmondta, hogy rendőri védelmet kértek az 1957 óta Bécsben élő közíró tegnap estére tervezett előadóestjéhez, miután feltehetően szélsőjobboldali körök megfenyegették Paul Lendvait.

A rendőrség azonban nemet mondott, ezért először magánszervezethez fordultak Paul Lendvai biztonságának szavatolására, majd erről végül lemondtak, mert nem akarták a 81 éves írót ilyen izgalmaknak kitenni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung mai jelentése szerint Paul Lendvait mélységesen lesújtotta, hogy Németországban ilyesmi történhet. Az újság idézi a Heinrich Böll Alapítvány szóvivőjét, aki elmondta, hogy a felolvasó esten szerepelt volna még a Berlinben élő magyar író, Dalos György, továbbá a német fővárosban működő Collegium Hungaricum igazgatója, Csán Togaj János is, akik szintén fenyegető hangú leveleket kaptak.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nem tartja kizártnak, hogy a hangulat felszításában szerepet játszott az alapítvány véleménye, amely szerint Kádár János hatalomra kerülését követően Magyarország az egykori keleti tömb legliberálisabb országa lett. Azt azonban figyelmen kívül hagyták, hogy a vasfüggönytől keletre fekvő országokban szinte sehol nem hoztak annyi halálos ítéletet, mint Magyarországon az 56-os a forradalmat követő megtorlás idején. A Lendvai tervezett felolvasó estjét jelző programfüzet emellett a jelenleg kormányzó Fideszt egy kalap alá vette a szélsőjobboldali Jobbikkal.

Az író az est lemondását követően visszautasította ellenfelei azon állítását, hogy "elvtárs" lenne, aki lázít a jelenlegi Magyarország ellen. Hangoztatta, hogy a sajtó útján kevesen tettek annyi jót Magyarországért, mint ő, akinek könyveit és cikkeit annak idején a Szabad Európa Rádió és más nyugati rádió rendszeresen közvetítette a Kárpát-medence felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×