eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem lesz elég játék karácsony előtt?

Karácsony előtt akadozhat a játékok európai importja, vagy éppenséggel drágulhatnak a termékek a kínai valuta esetleges árfolyamváltozása és amiatt, hogy az ottani gyárak nem tudják rendesen megfizetni a dolgozóikat. Egyes kínai gyártók már közölték, hogy nem hajlandóak több terméket eladni a jelenlegi nyomott árakon.

Az egyik csianghszui játékgyár teát szürcsölő képviselője meglepő válasszal fogadta egy játékvásáron az amerikai és európai vásárlókat. "A főnök azt mondta, hogy a cég érdekében mondjak nemet a megrendelésekre." Azzal érvelt, hogy emelkedhet a jüan árfolyama - ezt sok amerikai politikus, így Barack Obama elnök is követeli Kínától - és ez károkat okozhat a cégnek. Míg az amerikai munkahelyek védelmében kampányoló választott vezetők elégedettek lehetnek, hogy sikerült nyomást gyakorolniuk Kínára, addig polgáraik - a fogyasztók - azzal szembesülhetnek, hogy 2011-ben minden Kínából behozott termék drágulni fog.

A kínai játékgyártók eddig három százalékos profitot is elfogadtak, hogy versenyképesek maradjanak, sőt, az akár több mint három hónapos fizetési határidőkbe is belementek. Emiatt az árfolyamváltozásoknak különösen ki vannak téve. Egy másik ok, amiért drágulhatnak a kínai gyártású játékok, vagy akár kevesebb is kerülhet belőlük az európai játékboltok polcaira, hogy a dolgozók nagyobb fizetéseket követelnek.

A Kína déli részén található gyárak eddig a szegényebb tartományokból érkezett több millió migráns dolgozóval gyártatták le termékeiket. A kínai kormány szegénységellenes kampánya és a munkavállalási lehetőségek javulása következtében azonban az év eleje óta rengeteg gyári dolgozó tért haza. Mindez rossz hír a nyugati kereskedőknek és a szülőknek is - jegyzi meg a BBC, amely arról ír, hogy ebben az évben különösen súlyos lesz a játékhiány.

Megkapják-e tehát a nyugati gyerekek az idei slágerjátékokat, a Toy Storyból ismert űrhős, Buzz Lightyear beszélő figuráját, vagy Stinkyt, az autóevő dömpert? Lehet, hogy igen - de a szüleiknek többet kell majd értük fizetni.

A brit Daily Mirror bulvárlap közben azzal próbálta nyugtatni a közvéleményt, hogy hírül adta: rendkívüli játékszállítmány indult Kínából, és a hatalmas hajó szombaton érkezik meg Felixtowe kikötőjébe. A világ legnagyobb konténerhajója, az Evelyn Maersk 45 tonnás szállítmányával éppen időben érkezik ahhoz, hogy ne ürüljenek ki a boltok polcai - írta a lap.

Így most már csak azért kell imádkozni, hogy a szomáliai kalózok ne ejtsék túszul Buzz Lightyeart és társait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×