eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Takarékoskodást hirdet, de pazarol a német állam

A berlini kormány szünet nélkül figyelmeztet az általános takarékosságra, azonban - mint a szövetségi számvevőszék most közzétett felmérésében kimutatta - az erőfeszítéseket nem mindig koronázza siker, ami állami szintű pocsékolás benyomását kelti.

A költségvetési hiány csökkentésére a pénzügyminiszter idén is nyomást gyakorolt valamennyi minisztériumra. Ennek ellenére a számvevőszék kimutatta, hogy további 25 milliárd euró megtakarítására lenne lehetőség, ha az állami szervek jobban odafigyelnének a kiadásokra.

Kiváltképpen a közutak és a vasút karbantartása terén fecsérelnek el óriási összegeket. Kiderült például, hogy a sínhálózat felújítására szánt több mint három millió euró tetemes része "általános beruházásra" ment el, amelynek részleteiről a közlekedésügyi minisztérium egyszerűen képtelen számot adni.

A felmérés szerint a külügyminisztérium sem járt el gondosan a rábízott összegekkel, ugyanis afrikai országokban akkreditált német diplomaták számára épült lakások jóval többe kerültek, mint eredetileg tervezték.

A költekezők listáján szerepel a védelmi minisztérium is, miután a haditengerészet közel három millió euróért olyan gumicsónakokat rendelt, amelyeket végül is nem tudott felhasználni.

A társadalombiztosítás szintén nagyvonalúan bánt költségvetési keretével, mert csaknem egy millió euróba került egy internetre feltett tájékoztató központ, amelynek szolgáltatását elenyészően kevesen vették igénybe.

A berlini számvevőszék ostorozza magát a pénzügyminisztériumot is, amely a takarékosság zászlóvivőjének igyekszik feltüntetni magát, de informatikai berendezéseit nyakló nélkül újítja. A tanulmány példaként idézi, hogy a közelmúltban kimustráltak több mint ezer alig használt, gyakorlatilag újnak minősülő számítógépet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×