eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mladicstól függ Szerbia EU-tagsága

Továbbra is egy embertől függ Szerbia uniós jövője: a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicstól, aki immár több mint tíz éve sikeresen rejtőzködik, így nem tudják kiszolgáltatni a hágai bíróságnak. Serge Brammertz, a hágai bíróság főügyésze hétfőn Belgrádban úgy nyilatkozott, hogy a volt tábornok valószínűleg Szerbiában bujkál, és ki kell vizsgálni, hogy miért nem találják meg.

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze hétfői belgrádi látogatása során elhangzott az a megállapítás is, hogy a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicsot valószínűleg csak néhányan rejtegetik. Bújtatóit kell tehát leleplezni, mert azok vezethetnek el a volt boszniai szerb tábornokhoz.

A hágai főügyész szerint Mladics Szerbia területén rejtőzködik, és kisebb létszámú testőrség segíti. Serge Brammertz hangsúlyozta: azt is vizsgálni kellene, miért nem találják immár több mint egy évtizede a volt katonai vezetőt, akit állítólag tízezer ember keres folyamatosan.

Brammertz december 6-án tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának arról, hogy Szerbia valóban maradéktalanul együttműködik-e a nemzetközi bírósággal, tényleg és hajlandó elfogni, illetve kiszolgáltatni a népirtással vádolt Mladicot.

Ezzel kapcsolatban a főügyész elmondta: "Nehéz egyetlen kifejezésbe sűríteni az együttműködés fejlődését és minőségét. Elégedettek vagyunk a (Belgrád és a hágai törvényszék közötti) mindennapi együttműködéssel, ugyanakkor (Radovan) Karadzsics (volt boszniai szerb elnök) elfogása óta nem volt új letartóztatás."

Megfigyelők szerint ugyanakkor azután, hogy a múlt hónapban az EU-tagállamok nem gördítettek akadályt a szerb EU-integráció továbbvitele elé - továbbították a szerb EU-csatlakozási kérelmet az Európai Bizottsághoz - nincs túl nagy jelentősége Brammertz mostani értékelésének.

Annál nagyobb súlya lesz viszont a jövő évi két főügyészi jelentésnek; több EU-tagállam is fogadkozott, hogy most már a szerb csatlakozási folyamat minden további lépéséhez meg fogja követelni a hágai törvényszékkel való maradéktalan együttműködést, vagyis Mladics elfogását.

A közhangulat fokozatosan változik Szerbiában: már néhány jobboldali és ellenzéki párt is szükségesnek tartja a volt tábornok kiszolgáltatását az uniós csatlakozás érdekében. Csak a nacionalista Szerb Radikális Párt véli úgy, hogy Mladic hős, és nem kell kiadni Hágának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×