eur:
389.27
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hamarosan kiderül, mennyire boldogok a britek

A brit kormány rendszeres felméréseket indít annak a megállapítására, hogy a pszichológiai és a környezeti tényezőket is figyelembe véve, elégedettek-e az ország lakosai. A világnak egyelőre még csak kevés pontján folytatnak erről átfogó felméréseket, Nagy-Britannián kívül Franciaország és Kanada készül hasonló lépésre.

A brit konzervatív-liberális kormánykoalíció tervei a lakosság elégedettségének mérésére elég rossz pillanatban, a súlyos gazdasági megszorítások időszakában kerülnek megvalósításra. Emiatt kormánykörökben egyesek kétségeket táplálnak afelől, hogy épp most kell-e sort keríteni ilyesmire, de David Cameron miniszterelnök meghatározó fontosságúnak látja e felméréseket, és így a brit Statisztikai Hivatal utasítást kap a munka megszervezésére. A kérdőívek pontjait egy elismert független szakértő fogja összeállítani.

A kormány azt is tudni akarja, úgy érzik-e a megkérdezettek, hogy sikerül megvalósítaniuk az életcéljaikat.

Valószínűleg negyedévenként teszik majd közzé az ország közérzetéről szóló hivatalos jelentést, statisztikai felbontásban. Hasonló felmérés már eddig is folyt Nagy-Britanniában, de az új adatgyűjtést lényegesen szélesebb körűre tervezik, és személyesebbek lesznek a kérdések, hogy ne csak a GDP függvényében állapítsák meg a nép jólétét.

Tavaly Nicolas Sarkozy francia elnök jelentett be hasonló terveket, miután tanulmányozta két Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz és Amaryta Sen javaslatait. Az elmúlt két hónap során a brit miniszterelnöki hivatal több szakértővel konzultált, többek közt Amaryta Sennel. David Cameron célja a felmérések tapasztalatainak aktív érvényesítése a kormánypolitikában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×