eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ingyen sajttal fogják be a lakosság száját

Sajátos módon akarja megbékíteni az ír kormány a súlyos költségvetési megszorítások miatt dühös lakosságot - ingyen osztja majd a sajtot. A kabinet szerint ezzel segítik a szorult helyzetben lévő családokat, az ellenzék azonban megalázó és nevetséges gesztusnak tartja az akciót.

A "kelta tigrist" gyakran hozták fel példaként az új EU-tag kelet- és közép-európai államoknak. A pénzügyi válság és az olcsó hitelre épülő ingatlanpiac összeomlása azonban nélkülözésre kényszeríti az íreket.

A tavalyi, több milliárd eurós takarékossági csomag nyomán az ír kormány újabb, több, mint öt milliárd eurós megszorításokra készül, mivel az ír tartozás kockázati mutatója veszélyezteti az ország finanszírozását. Egyes elemzők szerint Írországot már nem sok választja el attól, hogy az IMF-hez forduljon segítségért.

Közben azonban a lakosság még a tavalyi megszorítások, többet között fizetéscsökkentések terhét nyögi. Ebben a közhangulatban jelentette be a mezőgazdasági miniszter, Brendan Smith azt az EU által támogatott programot, mellyel ingyen sajthoz juttatják az ír családokat.

A hazai gyártású cheddar sajtból 53 tonnát osztanak ki november 15-től az ország városaiban és településein. Kérdés, megbékíti-e ez a lakosokat, akik a múlt héten azt hallhatták pénzügyminiszerüktől, hogy a korábban előirányzottnak a dupláját kell megtakarítani az új, közkiadásokat visszafogó megszorítócsomaggal.

Az ellenzéki Fine Gael párt egyszerre nevezte szomorúnak és nevetségesnek a sajtosztást. "Az embereknek nem sajtra, hanem munkahelyekre van szükségük. Most láthatják, hogy milyenek valójában a Fianna Fáil és a Zöldek" - utalt szóvivőjük a kormánykoalícióra.

Írországban a múltban vajat osztottak a szegényeknek, de most a könnyebben szállítható sajt mellett döntöttek - jegyzi meg a Guardian. A szegények segélyezésével foglalkozó St. Vincent de Paul Társaság üdvözölte a tervet. "Egyre több embernek kell a segítség. Segélyen élők, egyedülálló szülők, idősek fordulnak hozzánk. Az esetek felében az embereknek élelmiszer, vagy energiagondjaik vannak" - mondták a jótékonysági szervezetnél.

Az ország legnépszerűbb betelefonálós műsorában sokan a tévesen Marie Antoinettnek tulajdonított mondást fogalmazták át: "ha nincs kenyér, egyen a nép sajtot". "Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek, hogy a Télapónak nincs pénze?" - tette fel a kérdést az egyik betelefonáló.

Az ingyen sajtot az EU élelmiszer segélyprogramja teszi lehetővé, amelynek eredeti célja a hírhedt "élelmiszerhegyek" csökkentése volt. A programban évente 500 millió euró értékeben osztanak ki segélyt a háztartásoknak. A legtöbb segélyt - 100 millió eurót az olasz családok kapják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×