eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Halálos áldozatok a templomi túszdráma során

37 iraki katolikus vesztette életét egy bagdadi túszdrámában azután, hogy iraki és amerikai katonák megrohamoztak egy templomot, ahol szélsőségesek tartottak fogva hívőket. Az összes túszejtő életét vesztette, de katonák is voltak a halottak között. Szvetnik Endre összefoglalója.

Közel negyven túsz meghalt és több, mint 50 megsebesült, amikor az amerikaiak által támogatott iraki kommandósok behatoltak a Bagdad központi részén található Szajidat al-Nezsat, Megmentő Miasszonyunk templomba.

A túszejtők előzőleg az esti mise során rohanták le a templomot, miután megöltek több biztonsági őrt. Egy szemtanú szerint a fegyveresek ahogy beléptek a templomba, agyonlőtték a papot. A fiatalember szerint katonai egyenruhát viseltek. Egyes tudósításokban az állt, hogy a támadók külföldiek voltak. Amikor megindult a mentőakció, összeterelték a hívőket. A rendőrség szerint eredetileg 8 támadó volt, de az első behatolási kísérlet során egyikük felrobantotta magát az övére szerelt pokolgéppel.

Egy iraki belügyi illetékes szerint a mentőakcióban résztvevő hét katona is meghalt és többen megsebesültek, azt azonban nem volt hajlandó elmondani, hogy milyen nemzetiségűek voltak. A bagdadi püspök szerint a fegyveresek Irakban és Egyiptomban fogvatartottak szabadonengedését követelték. Egy, az Al-Kaidához tartozó iraki csoport azt mondta: emberei ejtették túszul a keresztényeket és határidőt adtak az egyiptomi kopt keresztény egyháznak, hogy engedjen szabadon úgymond bebörtönzött nőket.

"Mudzsahedek dühös csoportja rohanta le a bálványimádás egyik koszos fészkét, amely Irakban a keresztények főhadiszállása az iszlám elleni harchoz" - volt olvasható a csoport közleményében. A militánsok szerint az egyiptomi kopt egyház muzulmán nőket tart fogva istentagadó és bálványimádó kolostoraiban, és 48 órát adtak az elengedésükre. A radikális internet-oldalakat figyelő szervezet, a SITE szerint két kopt pap feleségéről lehet szó. A szélsőségesek szerint egyikük áttért az iszlám hitre, ezért bezárták a kolostorba, a második is szeretett volna áttérni és hasonló sorsra jutott.

Az iraki keresztényeket, akik közül a második Öböl-háború után 250 ezren vándoroltak el, gyakran érik támadások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×