eur:
389.65
usd:
364.04
bux:
68210.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dupla katasztrófa pusztított Indonéziában

Továbbra is több száz eltűntet keresnek, miközben 340 körül jár az indonéziai dupla katasztrófa halottainak száma. Egy illetékes azt mondta, hogy a szökőárat előrejelző rendszer a karbantartás elmaradása miatt nem működött.

Még mindig több száz eltűnt ember után kutatnak az indonéziai Mentavi-szigeteken, miután a hétfői földrengés után egy három méter magas cunami csapott le a partokra. A mentőalakulatok a rossz idő és viharos tenger miatt csak a hét közepén kezdtek megérkezni a helyszínre. Az utakon és a partokon fekete műanyagzsákokba csavarják a halottakat.

A szökőár 311 ember halálát okozta, de az áldozatok száma nagyobb lehet, mert további több száz embert mosott el. A cunami 20 falut pusztított el, és 20 ezer embert tett hajléktalanná.

Jáva-sziget központjától 1300 kilométerre a Merapi vulkán a keddi kitörés után viszonylag csendes volt. A jelenség 33 ember halálát okozta, akiknek temetését csütörtökre tervezték. A halottak között van állítólag a tűzhányó "lelki őrzőjének" számító Mbah Maridjan is, akinek a jávai lakosság többsége mágikus erőt tulajdonít. A helyiek annyira szerették, hogy sokan emlékeztek meg róla az internetes közösségi oldalakon.

Judhojono indonéz elnök megszakította vietnami útját és hazasietett, miközben szerdán érkezett meg a cunami által sújtott területre az első segélyszállító gép, amely sátrakat, gyógyszert, élelmiszert és ruhákat vitt a túlélőknek.

A tragédia a külföldi szörfösök által kedvelt térségben történt, és a szörfösök által alapított SurfAid International segélyszervezet is részt vesz a túlélők ellátásában. Andrew Judge, a csoport vezetője azt mondta: további áldozatokról kapott híreket a távolabbi falvakból.

A Szumátra alatt futó törésvonal ugyanaz, amely előidézte a 2004-es, 230 ezer ember halálát okozó ázsiai cunamit.

Az akkori sokkot követően több ország előrejelző rendszereket állított fel - például a hullámok magasságának gyors változását mérő bójákat. A rendszerek segítségével előre tudják jelezni, ha több száz kilométerre a partoktól cunami indul el.

Az indonéz rendszert német pénzből 2008-ban helyezték üzembe, de amiatt, hogy nem tartották karban, egy hónapja nem működik - állította a helyi Meteorológiai Hivatal vezetője. A problémákat már 2009-ben észlelték, de mivel nem voltak olyan szakértők, akik ezeket meg tudták volna oldani, a rendszer leállt.

Ennek nyomán hétfőn egyetlenegy sziréna sem szólalt meg. Kérdés, mennyit segítettek volna, mivel a szökőár által sújtott szigetek olyan közel voltak a rengés epicentrumához, hogy a hullám néhány perc alatt a partra ért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×