eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Azzal védhetik magukat, ha abbahagyják Bush elátkozott háborúját"

Egy Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel arra figyelmeztette Franciaországot: igazolt a franciák elleni erőszak az iszlám fátyol tervezett tilalma és az afganisztáni háborúban való részvétel miatt. A francia vezetők azt mondták: ébernek kell lenni, ugyanakkor hozzátették, meg akarnak győződni a felvétel eredetéről.

A felvételt az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna adta le, és abban a magát bin Ladennek mondó férfi közölte: figyelmeztetés volt hét külföldi, köztük öt francia szeptemberi elrablása a Szaharában.

"Hogyan vehetnek részt országaink megszállásában, hogyan támogathatják az amerikaiakat, ölhetik gyerekeinket és asszonyainkat és képzelhetik azt, hogy békében és biztonságban élhetnek?" - kérdezte a hang.

"A válasz egyszerű. Ha önök ölnek, önöket is megölik majd, ha túszokat ejtenek, túszokat ejtenek önök közül, és ha nem figyelnek oda a biztonságukra, mi kihasználjuk. Azzal védhetik magukat, ha feladják a nemzetünk elleni diktatúrájukat és ha abbahagyják Bush elátkozott háborúját Afganisztánban" - tette hozzá.

Brice Hortefeux francia belügyminiszter a felvételre reagálva azt mondta: a Franciaország elleni terrorfenyegetés valós, és hogy "totális éberségre van szükség".

A francia készültségi rendszer, a Vigipirate készültségi fokát pirosra emelték, ennél már csak a bíbor fokozat magasabb. A francia hatóságok megjegyezték, korábban is egy sor fenyegetést kapott az ország és a külföldön tartózkodó francia állampolgárok is.

A hangfelvételen említett túszokat - öt franciát, egy togóit és egy madagaszkárit - Niger egy uránbányászatáról ismert városában rabolták el szeptember közepén. A titkosszolgálatok szerint a szomszédos Maliban tarthatják fogva őket, ahol aktív az al-Kaidához köthető egyik radikális szervezet, amely az Al-Kaida Északi Ágának hívja magát.

Él-e még bin Laden?


Továbbra sincs meggyőző bizonyíték arról, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat és korábban két amerikai nagykövetség felrobbantását elrendelő Oszama bin Laden egyáltalán életben van-e még. Az amerikai erők az afganisztáni háború kezdetétől hajtóvadászatot indítottak ellene, és egyes feltételezések szerint Pakisztán nehezen elérhető, hegyvidéki határterületein bujkál.

A felvételen beszélő férfi utalt a francia parlament döntésére, amely a közintézményekben megtiltja a nőknek az arcot eltakaró fátyol viselését. A tilalom jövőre lép életbe, hacsak francia bírók azt el nem vetik. Biztonsági szakértők megjegyezték: az üzenet "szentesítette" az afrikai militánsok által végrehajtott emberrablást. Elemzők megjegyzik: az Al-Kaida laza szervezet és sok szélsőséges csoport nem kifejezetten bin Laden által megszervezett akciókat hajt végre, hanem az Al-Kaida "ihletésére" cselekszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×