eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A temetőben sem egyenlő mindenki

Minden nagyvárosnak van egy vagy több híres temetője, és úgy tűnik, Moszkva egy újabbal gazdagodik. A hatóságok a közeljövőben tervezik megnyitni azt a temetőt, ahol a modern kori politikai, kulturális és tudományos elit tagjait helyeznék örök nyugalomra.

Párizsban a Pere Lachaise temetőt gyakran keresik fel a turisták, hiszen olyan hírességek nyugszanak ott, mint Oscar Wilde, Edit Piaf, Balzac, Marcel Proust és Jim Morrison. Velencében Ezra Pound író, Igor Sztravinszkij zeneszerző és Joszif Brodszkij költő sírját látogatják a zarándokok. A londoni Golders Green krematórium Sigmund Freud nyughelye, a Highgate Cemeteryben pedig Marx Károly és Alekszander Litvinyenko, a rejtélyes körülmények között meggyilkolt orosz ellenzéki, egykori titkos ügynök nyugszik.

Litvinyenko hazájában most újabb elit temetőt terveznek megnyitni, és előfordulhat, hogy olyanok is odakerülnek majd, akiket ő ellenségének tartott.

A moszkvai hatóságok közölték: olyan nyughely megnyitására készülnek, ahová "prominens közéleti szereplőket", értsd politikusokat, művészeket és tudósokat temetnének.

Az orosz főváros már korábban is rendelkezett két, a turisták által kedvelt temetővel. A Novogyevicsi kolostorban található Mihail Bulgakov, Anton Csehov és Nyikolaj Gogol sírja, de itt nyugszik Nyikita Hruscsov volt pártfőtitkár és Borisz Jelcin néhai államelnök is

Lev Jasin legendás kapus, a költő-énekes Bulat Okudzsava és a 90 évek hírhedt maffiafőnöke, a "Japoncsik" néven ismert Vjacseszlav Ivankov pedig a Vaganykovói temetőben nyugszik. Mivel mindkét hely kezd megtelni, a moszkvai hatóságok elhatározták, hogy újabb exkluzív temetőt hoznak létre a hírességek számára a város pénzéből, állami költségvetési támogatással egy több mint négyhektáros területen. Az új nekropolisz várhatóan 2012-ben nyílik meg a főváros nyugati részén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×