eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem adja fel a Nokia

Váratlanul jó eredményt produkált a mobiltelefon piacon az iPhone, az Android és a Blackberry telefonok által háttérbe szorított Nokia. A cég új, észak-amerikai vezérigazgatója nemrég lépett hivatalába és azonnal az okostelefon üzlet átszervezéséhez fogott. A finn gyártó 1800 embert tesz az utcára.

A mobiltelefon-szakírók már elkezdték megásni a Nokia sírját - a gyártó telefonjai az utóbbi időben nem voltak olyan kívánatosak, mint az iPhone, vagy a felhasználóbarát Android rendszert futtató készülékek. A Nokia Symbian operációs rendszerét réginek és elavultnak írták le, és nem jósoltak áttörést az új modellnek, a 12 megapixeles kamerával ellátott és HD-tévére köthető N8-asnak.

A cég azonban meglepően jó eredményt produkált a 3. negyedévben. A tavalyi, hasonló időszak 559 millió eurós vesztesége után most 529 milliós pluszban zárták a három hónapos periódust. Az eladások öt százalékkal nőttek. A hír nyomán hét százalékkal megugrott a Nokia-részvények értéke a helsinki tőzsdén.

A cég azonban, tanulva a közelmúltból, úgy tűnik, nem akarja elbízni magát, és be akarja érni riválisait, például az iPhone-t gyártó Applet, vagy a Blackberryről ismert Research in Motiont. Ezzel igazolják, hogy a 131 ezer dolgozóból 1800-tól hamarosan megválnak. A cég azt mondja: "felgyorsítja az átalakulást és növeli a hatékonyságot, többek között azzal, hogy egyszerűbbé teszi a termékfejlesztést a Symbian okostelefon-gyártásban".

Annak ellenére, hogy a mobiltelefonok néhány évtizedes történetének nagy részében a Nokia volt az egyeduralkodó, az iPhone viszonyítási ponttá vált a minőségre vágyó vásárlók, a Blackberry pedig az üzleti felhasználók körében. A felhasználóbarát Android megjelenésével a Nokia hirtelen a középmezőnyben találta magát.

Stephen Elop, a cég történetének első nem finn vezérigazgatója szeptember elején vette át az irányítást. Kommentátorok szerint a vállalat így reagált arra, hogy az okostelefonok piacán az észak-amerikai cégek vették át az irányítást. A finn vállalat azonban még így is 110 millió telefont adott el az elmúlt három hónapban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×