eur:
390.68
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem szabad hagyni, hogy a tálibok nyeregben érezzék magukat!

Miközben az elmúlt két napban 14 NATO katonát öltek meg Afganisztánban, hírek szerint a tálibok hajlandók tárgyalni a békekötésről. Nyugati elemzők szerint azonban továbbra is fenn kell tartani ellenük a katonai nyomást, és nem szabad hagyni, hogy a lázadók kihasználják azt a tényt, hogy a koalíciós államok egy idő után hazahívják csapataikat.

Afganisztánban a tálibok 2001-es bukása óta a legsúlyosabb az erőszak és megugrott az áldozatok száma a koalíciós katonák között is. Az elmúlt két nap alatt, öt különböző rajtaütésében 14 külföldi katonát öltek meg a lázadók. A nemzetközi stabilizációs erők nem árulták el a halottak nemzetiségét. Ebben a hónapban 40 külföldi halt meg, átlagban naponta három. A legvéresebb hónap június volt, amikor 103 katona vesztette életét.

Ebben a helyzetben az afgán és az amerikai illetékesek is egyre inkább úgy látják, hogy kapcsolatba kell lépni a lázadókkal, és tárgyalásos úton kell megállapodni a békéről.

Egy vezető NATO-illetékes a héten azt mondta: az amerikai és a NATO-erők közbenjárnak azért, hogy a tálib vezetők tárgyalásokat folytassanak a nyugatiak által támogatott afgán kormánnyal a lázadás befejezéséről.

A Karzai-kormány illetékesei Kabulban már találkoztak a tálibok képviselőivel - mondta a NATO-hivatalnok. Tudósítók megjegyzik: a fundamentalista mozgalom emberei nem mernének az afgán fővárosba menni a NATO jóváhagyása nélkül.

A néhány hete folyó titkos találkozók tényét először ismerték el a szövetségen belül. Az afgán kormány már korábban jelezte, hogy kontaktus jött létre az iszlamista lázadók képviselőivel. Az azonban még nem világos, mennyire komoly a párbeszéd. Sok elemző szerint puhatolózás folyik, és nem szabad hagyni, hogy a tálibok nyeregben érezzék magukat, mert tudják, hogy több ország is csapatainak a kivonására készül.

Amerikai illetékesek közölték: a NATO és az amerikai erők nem közvetítenek, csak biztosítják a tálib képviselők szabad áthaladását.

Az afgán helyzet komoly fejtörést okoz Barack Obama amerikai elnöknek. Egyfelől érzi, hogy az amerikai közvélemény elfordult az eredménytelennek és vég nélkülinek tartott afganisztáni háborútól. Másfelől nem akarja tálcán felkínálnia táliboknak a győzelmet. David Petraeus tábornok, a szövetséges erők főparancsnoka pedig burkoltan figyelmeztette is az elnököt: akkor lehet csak csapatkivonásról beszélni, ha már eléggé stabillá vált a helyzet - továbbra is heves harcok folynak azonban az ország déli részén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×