eur:
389.58
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dolgoztatják a mélyben rekedt chilei bányászokat

Mivel töltik napjaikat a mélyben rekedt chilei bányászok? Ezen aggódnak a barátok és hozzátartozók. Attól tartanak, hogy az akna fogságában a vájárok unatkoznak, és ez rosszul hat a lelkivilágukra. Ezért a mentesítő csapatok időről-időre leküldenek nekik valamit, hogy elfoglalják őket.

Miközben a barátok, családtagok, feleségek és szeretők fent várják őket, a 33 chilei bányász 700 méter mélyen, sötét és dohos üregekben próbálja eltölteni az időt.

A mentéssel foglalkozók úgy próbálják elűzni az unalmukat, hogy rendszeresen küldenek nekik élelmet, gyógyszer és más utánpótlást a "palomas"-nak, azaz futárgalambnak elkeresztelt három furaton át - írta mindennapjaikról a BBC.

A tevékenységet felügyelő orvos azt mondta, napi rutint alakított ki. A bányászokat három, 11 fős csoportra osztották. Nyolcórás műszakokban dolgozva takarítják el a törmeléket, mérik az oxigénszintet és erősítik meg a tárnák falait.

Élelmüket úgy adagolják, hogy ne hízzanak el, így, beférjenek majd abba a keskeny furatba, amelyen keresztül felhozzák őket. Kiegészítőként vitaminokat is kapnak.

Amikor a bányászok először jelezték, hogy az omlás ellenére is életben vannak, már 17 napja nem ettek rendesen. Alultápláltak voltak, fájt a foguk. Némelyiküknek légzési problémái vannak. Ezeket a gondokat mostanra jobbára megoldottuk - mondta Jorge Diaz doktor.

Nehezíti a bányászok helyzetét a sötétség, a meleg és a 95 százalékos páratartalom, ami betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére egyikük képzett elsősegélynyújtó, be tudja nekik adni a gyógyszereket, és vért tud venni tőlük.

A fizikai munkát éppen nem végző bányászokat is elkezdték kiképezni elsősegélynyújtásra. Egy sport terapeuta tornagyakorlatokat dolgozott ki nekik és velük dolgozik egy beszédtanár is, aki felkészíti őket a felszínen várható médiainterjúk sokaságára.

A bányászokat megfigyelő egyik pszichológus azt mondta, hogy a 33 férfi meglepően jó ellenálló képességgel rendelkezik. "Pszichológiailag erősebbek lesznek, pozitívabb lesz az életszemléletük, nem vesznek majd minden apró dolgot készpénznek" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×