eur:
387.75
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Hawking: Istennek nincs helye a teremtésben

Nincs helye Istennek a teremtés elméletben, a világegyetemet létrehozó ősrobbanás a fizika törvényeinek következménye volt - írja úgy könyvében Stephen Hawking ünnepelt brit elméleti fizikus. Hawking korábban még elfogadni látszott Isten létezését és teremtésbeli szerepét, de most határozottan elutasította azt.

Stephen Hawking évtizedek óta motoros neuron betegséggel küszködik. Tolószékben ül, és egy számítógépes hangszintetizátor segítségével beszél, de amit mond, arra világszerte odafigyelnek.

Most azt állítja a "Nagy terv" című új könyvében - melyet Leonard Mlodinow amerikai fizikussal közösen írt -, hogy Isten nem játszhatott szerepet a világ teremtésében.

"A tömegvonzás törvénye miatt a világegyetem a semmiből tudta létrehozni magát. Annak, hogy valami létezik, hogy az univerzum létezik, hogy mi létezünk, a spontán teremtés az oka. Nem szükséges felidézni a tervezőasztalhoz ülő Isten képét" - írja.

A 68 éves Hawking 22 évvel ezelőtt megjelent könyvével, az Idő rövid történetével lett világhírű. Abban a munkájában még elfogadni látszott Isten létezését.

Az elméleti fizikus a modern fizika két pillére, a gravitációval foglalkozó einsteini általános relativitáselmélet és a részecskéket kutató kvantumfizika összeházasításán dolgozik.

Új könyvben azt írja: az, hogy 1992-ben felfedeztek egy olyan bolygót, ami nem a Nap körül kering, aláássa Newton elméletét, hogy a világegyetem nem káoszból született, hanem Isten teremtette azt.

"Így már nem olyan különlegesek a mi bolygónk adottságai, az, hogy egyetlen nap körül kering, a Nap és a Föld közötti ideális távolság és a Nap tömege. Így már nem meggyőző az a bizonyíték, hogy a Földet megtervezték, hogy nekünk, az emberi lényeknek a kedvére tegyenek" - írja.

Hawking korábban azt a matematika professzori posztot foglalta el a Cambridge-i Egyetemet, amelyet korábban a nagy előd, Isaac Newton. Tavaly azonban lemondott a pozícióról.

Angliában a swindoni püspök, Lee Rayfield azzal válaszolt a könyvre, hogy azt mondta: a tudomány soha nem tudja bebizonyítani, hogy Isten nem létezik és ennek az ellenkezőjét sem. Mindez hit kérdése. A könyv nem sokkal XVI. Benedek pápa nagy-britanniai útja előtt jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×