INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Cementtel tömíti el a sérült olajkutat a BP

Infostart / InfoRádió
A BP olajcég ma kezdi meg cement bepumpálását a Mexikói-öbölben hónapokon keresztülszivárgó kútjába. Szerdán nehéz iszappal tömítették el a kutat, és úgy tűnt, hogy a módszer működik. Barack Obama amerikai elnök erre azzal reagált, hogy "végéhez közeledik a hosszú csata", melyet a szennyezés leállításáért folytattak. Kormányilletékesek szerint a kiömlött olaj háromnegyedét sikerült eltávolítani a vízből.

Azt követően, hogy a BP-nek a kútfejen keresztül bepumpált iszappal - az úgynevezett "statikus elzárás" módszerrel - sikerült eltömítenie a kutat, az amerikai kormány engedélyt adott arra, hogy cementtel zárja el a furatot. Végleg és bizonyosan azonban akkor tudják majd, hogy a kút nem fog szivárogni, ha a kútfej alá befúrt két "mentesítő kúton" keresztül is eltömítik a forrást. Ez még néhány hétig eltarthat.

A 49. születésnapját ünneplő, és a katasztrófa miatt népszerűségéből sokat vesztett Barack Obama amerikai elnök azt mondta "a szivárgás leállításáért folyó hosszú csata végre a végéhez közeledik".

Az amerikai kormánynak dolgozó tudósok közben azt jelentették, hogy a tengerbe került olaj felét vagy kiszivattyúzták, vagy elégették, vagy elpárologtatták. Egynegyedét pedig vegyi anyagokkal oldották fel, vagy természetes úton oldódott fel.

A maradék egynegyed egy részét a víz kimosta a partokra, más része pedig a tenger mélyére került. Egyelőre nem világos, hogy meddig folytatódik majd a BP által pénzelt mentesítő munka. Környezetvédő csoportok hitetlenkedve fogadták a hírt, és megemlítik, hogy egymillió hordónyi olaj maradt a tengerben, négyszer annyi, mint amennyi az Exxon Valdez tankhajó balesete idején, 1989-ben kiömlött Alaszka partjainál. A kormány szerint a víz felszínén "elhanyagolható" mennyiségű olaj maradt, de az még feloldott formában is erősen mérgezheti az élővilágot.

Az amerikai Nemzeti Vadvédelmi Szövetség szerint augusztus első napjaiban több száz madarat és teknőst mentettek meg, és sok elhullott állatot találtak, így az olaj továbbra is veszélyt jelent.

Washingtonban a Fehér Ház igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy az olajcsap elzárása után is segíti a halászatból és turizmusból élő partvidéki közösségeket.


A címlapról ajánljuk