eur:
388.68
usd:
360.96
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nyolc botütés jár a graffitiért Szingapúrban

Megbotozzák azt a Szingapúrban élő svájci férfit, aki pénteken elismerte a vandalizmus vádját. A férfi egy metrószerelvényre festett graffitiket. A svájci és brit barátja helyzetét súlyosbítja, hogy a terrorcélpontnak számító metróba illegális módon hatoltak be.

Bár egyesek szerint a graffiti önkifejezési forma és művészet, Szingapúrban elég drága mulatság kísérletezni vele. A 32 éves Oliver Frickert illegális behatolás és vandalizmus miatt botozásra és börtönre ítélik, míg 29 éves barátja, a brit Lloyd Dane Alexander után hajtóvadászatot folytatnak a szingapúri hatóságok.

Hírek szerint a brit férfi már elhagyta a városállamot, így svájci társa egyedül állt az igazságszolgáltatás elé, amiért befestettek két metró kocsit.

A két graffitis a "McKoy" és "Banos" feliratokat, vagy más néven tegeket fújta rá festékszóróval a szingapúri metró kocsijaira még május közepén. Ezeket a tegeket sok más graffitis használja világszerte és hirdeti magát vele a youtube videomegosztó oldalon.

A pénzügyi szoftverekkel foglalkozó, svájci Comit AG cégnek dolgozó Frickert azelőtt fogták el, hogy hazatérhetett volna - alkalmazója megerősítette, hogy felfüggesztették állásából.

A szingapúri bíróságon a vád e-maileket mutatott be arról, hogy a két férfi festékeket és egy drótvágót rendelt. Ez utóbbival vágták át a metródepó kerítését, ahol lefújták a vonatokat. Fricker laptopján 53 képet és egy videót találtak a hatóságok szerint elcsúfított vonatról.

A szigorú szingapúri törvények szerint a vandalizmust 3 év börtönnel és 1400 dollárnak megfelelő bírság kiszabásával büntethetik. Emellett még él a brit gyarmati időkből fennmaradt fenyítési forma, a nyolc botütés.

A svájci férfi illetéktelen behatolás vádjában is bűnösnek vallotta magát, ezért két év börtönt kaphat és ezer dollár bírságot szabhatnak ki rá. A metródepóba való behatolást azért veszik különösen szigorúan a szingapúri hatóságok, mert szerintük a közlekedési hálózat a dél-ázsiai iszlám militánsok célpontja.

A vandalizmus elleni törvények 1994-ben kaptak először nemzetközi nyilvánosságot, amikor megbotoztak egy amerikai tizenéves fiút, aki autókat rongált meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×