eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Kiterjesztik a teherautókra kivetett útadót Németországban

A teherautókra kivetett útadót kiterjesztik az autópályákról a szélesebb országutakra is Németországban. A közlekedési miniszter a döntést azzal indokolta, hogy az útvám elkerülésére egyre több tehergépkocsi a több pályás országutakat használja, ami ezeken gyakran forgalmi torlódást okoz

A fuvarozókra kivetett úthasználati díj kiterjesztése már régóta esedékes, sőt jó ideje arról is szállingóznak a hírek, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan a személyautóknak is kell majd autópálya-használati díjat fizetni.

A kormány nagyszabású takarékossági intézkedéseinek keretében most - feltehetően első lépésként - a teherautókra kivetett úthasználati díjat bővítik ki. A döntés megvalósítása azonban eltart még egy ideig, ugyanis nincs még határozat arról, miként fogják beszedni az útvámot. A legalább négy sávos autóutak esetében is majd' egy évig tartott az elektronikus díjbeszedő rendszer megfelelő üzemeltetésének beindítása.

Tavaly így közel 4,5 milliárd euró folyt be az államkasszába, azonban az összeg jelentős hányadát a közutak és a vasutak karbantartására fordították. A közlekedési miniszter most azt reméli, hogy az útvám kiterjesztéséből a költségvetési hiányok áthidalására is jelentős összeg marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×