eur:
392.9
usd:
355.6
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Meglepetés a trianoni évfordulón: feloszlatott a bíróság egy erdélyi magyar egyesületet

Egy székelyföldi bíróság feloszlatta a maroshévizi Urmánczy Nándor Egyesületet, arra hivatkozva, hogy annak céljai között az autonómiaformák képviselete is szerepel.

Különös meglepetést tartogattak a romániai hatóságok a trianoni békediktátum 90. évfordulójára: a maroshévizi bíróság első fokon feloszlatta helyi Urmánczy Nándor Egyesületet, annak alapítóit pedig mára a szervezett bűnözés elleni rendőrségi osztályra rendelték be Csíkszeredába.

A tavaly nyáron bejegyzett egyesület ellen helyi román szervezetek tettek feljelentést amiatt, hogy az céljai között tüntette fel az autonómiaformák támogatását, és arra is hivatkoztak, hogy az egyesület névadója horthysta politikus volt.

Urmánczy Nándor 1902 és '18 között volt Szászrégen és a román többségű környék országgyűlési képviselője, nevéhez kötődik a Maros völgyén haladó vasútvonal kiépítése, és a mai maroshévizi bíróság épületének a felépítése is, amelyben az ítéletet kimondták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×