eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kína segít megakadályozni az európai adósságválság terjedését

Felpörgette az ázsiai tőzsdéket a Kínából érkezett üzenet, hogy Peking bízik az euróban. A kínai kormány megismételte: nem gondolja át, milyen valutákban tartsa megtakarításait, azaz nem szabadul meg több mint 600 milliárdnyi euró-tartalékától. Ez segíthet abban, hogy az európai adósságválság ne terjedjen tovább.

Kína közbelépése kellett ahhoz, hogy több hét esés után ismét emelkedni kezdjen az euró árfolyama. Az ázsiai piacok ismét jól teljesítettek, több mint másfél százalékot emelkedett a Nikkei, a Hang Seng és a sydney-i index.

Korábban a Financial Times azt állította, hogy kínai pénzügyi illetékesek banki vezetőkkel tárgyaltak arról, milyen valutában akarják tartani megtakarításaikat. A hatóság azonban csütörtökön közölte: "mindig is diverzifikált befektetési stratégiát követett - Európa az egyik legfontosabb befektetési piac Kína számára, és ez így is marad". Bár a kínai befektetési portfólió összetétele államtitok, piaci vélekedések szerint az angol rövidítés alapján SAFE néven ismert ügynökség 630 milliárd dollár értékű eurózónás kötvényt birtokol.

A hír nyomán az euró árfolyama felfelé indult meg a dollárral szemben azt követően, hogy a hét elején négy éve nem látott mélységbe zuhant. A kínai bejelentés miatt csütörtökön ralival zárt a Wall Street, ahol az index háromhetes rekordot döntött.

Az optimizmus azonban nem felhőtlen: a nap folyamán az ázsiai piacokon az euró fél százalékot veszített értékéből. Elemzők arról beszéltek, hogy Európában továbbra is bizonytalanság uralkodik, és újra felszínre kerülhetnek az aggodalmak - például azért, mert az eurózóna tagjai néha nehezen tudnak megegyezni a szükséges lépésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×