eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk

A politikusok is megsínylették a légtérzárat

A német repülőtereken hétfőn is szünetel a forgalom. Sokan, akik tehették, már a hétvégén elindultak vonaton, buszon, autón, vagy taxival eredeti úti céljaik felé, a tengeren túli járatok utasai azonban továbbra is a repülőtereken várják a légtérzár feloldását. A vulkáni hamu okozta kényszerű légiforgalmi szünet politikusoknak is komoly nehézséget okozott a közlekedésben.

Az Egyesült Államokban tett félhivatalos látogatásáról Angela Merkel kancellár gépe előbb Lisszabonban, majd Rómában szállt le, ahonnan már csak gépkocsin tudta folytatni útját Berlinbe.

Az Afganisztánban megsebesült német katonákat kísérő védelmi miniszter gépe Isztambulban akadt el, ahonnan a politikus minibusszal tette meg az utat Budapestig, és onnan - a német nagykövetség segítségével - alacsonyan repülő propelleres géppel jutott tovább Berlinig.

Péntek koradélután óta, amikor is a vulkáni hamu okozta veszélyre hivatkozva lezárták a 16 német repülőteret, sokan földi úton indultak eredeti úti céljuk felé, ha az vonattal, busszal, autón vagy taxival megközelíthető volt. A tengerentúli utasok viszont továbbra is a repülőterek várócsarnokaiban tábori ágyakon pihenve, vagy sok esetben a földön ülve reménykednek a mielőbbi továbbjutás lehetőségében.

Hétfő délben azonban a légügyi hatóságok közölték, hogy legalább még kedd hajnalig meghosszabbítják a légtér zárlatát. Ezt a légitársaságok felháborodással fogadták, és rámutattak arra, hogy a hatóságok olyan érvekkel tiltják a repülőgépek felszállását, amelyekre nincs gyakorlati bizonyíték és csupán számítógépekkel végzett adatokon alapulnak.

Hangoztatták azt is, hogy a légtérzár következtében naponta több millió euró veszteséget szenvednek. A közlekedésügyi miniszter ezt azzal utasította vissza, hogy a légitársaságok bevételénél fontosabb az utasok biztonsága.

A légiforgalmi világszervezet, az IATA is ostorozta az Európa Unió tagállamainak válságkezelését, és azt állította, hogy öt napot vett igénybe, ameddig a tagországok közlekedésügyi miniszterei videoértekezletre ültek össze a vulkáni pernye okozta veszélyek elhárításának összehangolására.

Az egyik München melletti magánrepülőtérről hétfő délután kísérleti céllal felszáll egy kisrepülőgép, hogy a légtérben a gyakorlatban tanulmányozza az izlandi tűzhányóból Közép-Európa fölé sodródott hamu hatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×