INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

Otthon már lekörözték a franciák az amerikaiakat

Infostart

A gazdasági válság ellenére Franciaország továbbra is vonzó befektetési célpontot jelent a külföldiek számára, ez derül ki a nemzetközi befektetéseket figyelő ügynökség kedden közzétett jelentéséből. Eszerint tavaly összesen 639 külföldi beruházást regisztráltak az országban, valamivel kevesebbet, mint 2008-ban, többet viszont, mint 2007-ben.

E tevékenységnek köszönhetően 2009-ben 30 ezer új munkahely jött létre, és a számokat értékelő francia gazdasági miniszter szerint külön jó hír, hogy a beruházások 66 százaléka az ipari tevékenységet érinti. Christine Lagarde azt is biztatónak tartja, hogy különösen erős az érdeklődés a magas hozzáadott értékkel bíró termékeket előállító tevékenységek, valamint az energia szektor iránt.

A jelentés szerint a külföldiek kedvenc célpontjának továbbra is a francia főváros és tágabb agglomerációja számít, a beruházások 28 százaléka - szám szerint 191 - e területre összpontosul. Országonkénti bontásban 2009 újdonsága, hogy a németek lekörözték az amerikaiakat, így francia földön immár ők számítanak a legaktívabb beruházóknak, az általuk tavaly létrehozott munkahelyek száma pedig meghaladja a hatezret. A harmadik helyet az olaszok, a negyediket a spanyolok foglalják el, ez utóbbiak a briteket utasították maguk mögé.

A fenti adatok amúgy kifejezetten jól jönnek a kormánypárti többségnek, vasárnap ugyanis helyhatósági választásokat tartanak, és a felmérések szerint a jobboldal számos helyen biztos vereségre számíthat. A rájuk voksolók arányát egy másik jó hír is emelheti: az országos statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint a tavaly decemberben mért 0,2 százalékos visszaesés után januárban 1,6 százalékkal nőtt Franciaországban az ipari termelés, és a kutatók immár azt is egyre inkább ki merik jelenteni, hogy a gazdaság egészében is pozitív folyamatok indultak el. Annak ellenére, hogy az ipari termelés még mindig közel 15 százalékkal marad alatta a 2008. első negyedévében mért szintnek.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018