INFORÁDIÓ
2022. május 17. kedd
Paszkál

A márciusi tüntetésekre már tömegeket vár az ellenzék

Infostart

Az orosz rendőrség Moszkvában és Szentpéterváron is több tucat kormányellenes tüntetőt tartóztatott le, akik az előre be nem jelentett demonstrációk tilalma ellen tiltakoztak. Más orosz városokban is voltak felvonulások, de ott a hatóságok nem avatkoztak be.

"Szégyen! Le Putyinnal!" - kántálták a Kreml-ellenes tiltakozók Moszkvában, miközben az Omon elitalakulat rendőre buszokba tuszkolták őket.

A befolyásos miniszterelnököt bíráló és az ukrán mozgalmat idézve narancssárga zászlókkal vonuló Szolidaritás mozgalom tagjai előzőleg összeverekedtek a rájuk támadó ellentüntetőkkel.

A fővárosban őrizetbe vették a hatalommal és néha egymással is szembenálló ellenzékiek több vezetőjét, köztük Eduard Limonovot, Borisz Nyemcovot és a Memorial jogvédő csoport vezetőjét, Oleg Orlovot - utóbbit jelentések szerint a hónap végén bíróság elé állítják. A rendőrség szerint 300 ember tiltakozott, és 100-at állítottak elő - az ellenzékiek 150 letartóztatottról beszélnek.

Más nagyvárosokban is tartottak tüntetéseket a hétvégén, hogy így utaljanak az orosz alkotmány 31. cikkelyére, amely garantálja a gyülekezési szabadságot, de amelyet a hatóságok úgy próbálnak korlátozni, hogy előre jóvá kell hagyatni velük a tervezett tüntetések. Moszkvában például júliusban, augusztusban és októberben is tartottak hasonló akciókat, amelyekben a politikai pályára tért Garri Kaszparov sakkvilágbajnok is részt vett. A rendőrség rendre betiltotta a meneteket, majd feloszlatta a tömeget.

Ezúttal Szentpéterváron is tiltakoztak - itt fellépett a rendőrség - az ország 3. legnagyobb városában, Jekatyerinburgban, valamint a szibériai Krasznojarszkban és a távol-keleti Vlagyivosztokban azonban nem.

Nincs tekintélyük

A Kreml ellenes erők dolgát ugyanakkor megnehezíti, hogy vezetőik egy részének alig van tekintélye az orosz polgárok előtt. Eduard Limonov Nemzeti Bolsevik Pártja például egy Európát és Ázsiát magában foglaló birodalomról álmodik. A francia állampolgár és korábban New Yorkban punk-közegben élt vezér a boszniai háborúban még a helyi szerbek állásaiból lőtte Szarajevót, később azonban pártja elítélte az idegengyűlöletet és az antiszemitizmust és nyugaton megbecsült Kaszparov szövetségesévé vált.

A kilencvenes évek egyik politikai sztárja, Nyemcov pedig nemcsak a szabad média támogatása miatt ismert: bírálói szerint novgorodi kormányzósága idején az országos átlagnál jobban esett az életszínvonal és lezüllött a helyi ipar. Borisz Jelcin elnök később első miniszterelnök-helyettessé és energetikai miniszterré nevezte ki, de több politológus szerint kirívóan inkompetens vezető volt. Nyemcov blogjában azt írta, hogy a rendőrség különösen kemény volt, és járókelőket is berángattak a rabomobilokba.

A mozgalom abban reménykedik, hogy a március 31-re tervezett tüntetésekre még több embert tudnak majd kivinni, mint most. A Kalinyingrádban tartott szombati gyűlésre becslések szerint 7-10 ezer ember ment el.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018