eur:
394.24
usd:
370.07
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Lafontaine távozása lezárhatja a vitát

A német baloldali politika alighanem legszínesebb egyénisége, Oskar Lafontaine egészségi okra hivatkozva visszavonul a szövetségi politikától. Lépésével feltehetően lezárul a Lafontaine vezetése alatt álló Baloldali Párt elnökségében a párt nyugati és keleti tagozatai között néhány hete kirobbant viszály.

Oskar Lafontaine 65. születésnapján, 2008-ban még azzal fenyegette a berlini kormányt és az ellenzéket, hogy mindaddig a politikai élet aktív tényezője marad, amíg ezt egészsége engedi.

Az egykori keletnémet állampártból kifejlődött Baloldali Párt lényegében neki köszönheti, hogy a múlt szeptemberben tartott országos választáson a nyugati tartományokban is jelentősen megerősödött, miután Lafontaine szűkebb pátriájában, a Saar-vidéken pártja - több, mint 20 százalékkal - a harmadik legerősebb politikai tömörülésként jutott be a helyi törvényhozásban.

Novemberben azonban közölte, hogy rák- betegség miatt fontolóra vette további politikai szereplését. Ennek ismeretében tegnapi bejelentése - amelyben közzétette visszavonulását a szövetségi politikától - nem keltett volna nagy megdöbbenést, de mivel a Baloldali Párt vezetőségében már hetek óta hatalmi harc folyik, a hír jelentősége túllépett a német belügyek határain.

Visszalépésével ugyanis feloldotta a párt elnökségében kirobbant feszültséget a májusra tervezett elnökválasztó kongresszus előtt. A közismerten agyafúrt taktikusként ismert Lafontaine lábadozását alighanem arra is felhasználja, hogy tovább egyengesse az utat a számára politikai otthont adó Baloldali Párt számára az országos kormányzásban való részvétel felé.

Míg a közelmúltban a Baloldali Párttal szemben sok szociáldemokrata vezető fenntartással nyilatkozott, most a szeptemberi választáson ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt egyre inkább hangadó ifjúsági tagozata a szintén ellenzéki Zöldpárttal egyetértésben közölte, hogy a jövő útja a három párt koalíciója.

Erre a legutóbbi közvéleménykutatási adatok alapján komoly esély kínálkozik, mert Angela Merkel kancellár jobbközép kormányának népszerűség erősen megcsappant. Tény azonban az is, hogy a következő országos választásra csak bő három év múlva kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×