eur:
394.48
usd:
370.48
bux:
65563.68
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

A németek nem spórolnak a karácsonyi ételeken

Németországban a gazdasági válság a karácsonyi vásáron is éreztette a hatását, noha a kereskedők igencsak elégedettek az idei forgalommal, ami csupán 1,5 százalékkal maradt el a tavalyi szint mögött. Azonban az élelmiszerek beszerzése, illetve az ünnepi étkezés előkészítése terén az előző évekhez viszonyítva nem volt visszaesés.

A hagyományőrző német család karácsonykor libasültet eszik. Ez azonban nem jelenti, hogy a háziasszony már szentestére elkészíti a libát, mert sok helyen éppen a gyertyagyújtás és ajándékozás idején a magyar sültkolbászra emlékeztető, errefelé virslinek nevezett, könnyen elkészíthető főételt tálalnak fel burgonyasalátával. A libasült - gombóccal és vöröskáposztával - az ünnep első napján kerül az asztalra.

Sokfelé a ponty a közkedvelt karácsonyi főétel, amelyet főtt burgonyával tálalnak. Az ünnep során egzotikus ételeket is felszolgálnak, egyre nagyobb érdeklődés nyilvánul meg a távoli országok ínyencségei iránt. Az alapanyagok beszerzése nem jelent problémát - a nagyobb élelmiszer-áruházak külön részleget létesítettek az idegen ízek kedvelői számára. Igaz, az ilyen ételek elkészítése nemcsak munka-, hanem költségigényes is.

Az immár több mint egy éve érezhető gazdasági válság - egyelőre legalábbis - alig éreztette hatását az év végi ünnepek étel- és italfogyasztása terén. Közvélemény-kutatási adatok szerint a németek 8 százaléka idén némileg kevesebbet adott ki a karácsonyi ételekre, mint tavaly, viszont 10 százalék nyíltan bevallotta, hogy ezúttal nagyobb összeget fordított az ünnepi menüre, mint egy évvel ezelőtt. A válaszadók elsöprő többsége arra a nézetre helyezkedett, hogy egyelőre inkább a hétköznapokon kezdi meg a garasoskodást, a karácsonyt változatlanul roskadozó asztal mellett szeretné megünnepelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×