eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Egyre veszélyesebb az utcákon sétálni Franciaországban

Az egész országra kiterjedő hajtóvadászatot indít a fegyvercsempészek ellen a francia belügyminiszter. Brice Hortefeux ezt azt követően jelentette be, hogy a délkelet-franciaországi Lyon városában eddig ismeretlen tettesek fényes nappal a nyílt utcán géppisztollyal lelőttek egy 12 éves kisfiút. Az utóbbi időben gyakorlatilag nem telik el hét legalább egy fegyveres támadás nélkül Franciaországban, ami egyes vélemények szerint a körülmények fokozatos amerikanizálódását mutatja.

A lyoni eset, amely vasárnap történt, azért minősül különösen súlyosnak, mivel ez az első alkalom, amikor az elkövetők géppisztolyt használtak, a kisfiú testében ugyanis a boncolók tíz golyót találtak.

A rendőrség különösen aggasztónak tartja, hogy a negyed, ahol a tragédia történt nem számít "forró" helyszínnek, és hangsúlyozzák: az utóbbi időben a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséhez köthető erőszak mellett kifejezetten elszaporodtak az úgynevezett "becsületbeli leszámolások", amelyekben a felek immár a legkeményebb eszközök bevetésétől sem riadnak vissza.

Az eddigi vizsgálatok szerint a lelőtt kisfiú véletlenül éppen egy ilyen ügy helyínén tartózkodott, amikor a végzetes lövöldözés kitört. A helyzet komolyságát az is jól jelzi, hogy a belügyminiszter kedden személyesen látogatott a tetthelyre, és az áldozat családjával is találkozott. "Azért vagyok itt, hogy emlékeztessek: hazánkban életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtjuk a gyilkosokat" - mondta Brice Hortefeux, hozzátéve: azt kérte a kormányt megyei szinten képviselő prefektusoktól, hogy készítsenek részletes térképet a fegyverkereskedelem és csempészet által leginkább érintett területekről.

"Egy hónapon belül elkészülnek a jelentések, azt követően pedig országszerte konkrét akciókat fogunk indítani" - ígérte a belügyi tárca vezetője, aki szerint a fegyvercsempészet és az azzal összefüggő bűnözés mára komoly problémát jelent Franciaország számára, ezért a hatósági fellépés hatékonyabbá tételéhez törvénymódosításra is szükség van, a jelenlegi jogszabályok ugyanis szerinte nem büntetik eléggé ezt a típusú bűnözést.

A kérdés kifejezetten aktuális, a vasárnapi gyilkosság óta ugyanis újabb fegyveres akcióra került sor: kedden egy Párizshoz közeli településen szintén fényes nappal, az iskolája előtt lőttek rá ismeretlenek egy 16 éves fiúra, de szerencsére csak a térdén sebesítették meg. Azt megelőzően, nem egészen egy hete az észak-franciaországi Lille-ben történt egy tragédiával végződő fegyveres támadás, akkor egy kábítószer hatása alatt lévő férfi egy embert megölt, egy másikat pedig megsebesített, amikor vadászpuskájával lövöldözni kezdett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×