eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Százmilliárdos hitelt készül felvenni a német kormány

Legalább százmilliárd euró újabb hitel felvételét tervezi a német kormány jövőre - erősítette meg Berlinben a pénzügyminiszter. Emiatt a költségvetési hiány eléri majd a nemzeti össztermelés hat százalékát, ami éppen a duplája a valutaegységbe tömörült országokra érvényes előírásnak.

Wolgang Schäuble abból indul ki, hogy jövőre a költségvetési hiány pótlására az államnak legalább 100 milliárd euró újabb hitelt kell felvennie. A pénzügyminiszter szerint az állami kiadások a takarékossági intézkedések ellenére is bő tíz százalékkal emelkednek és megközelítik majd a 326 milliárd eurót, szemben a 239 milliárd euróra becsült bevétellel.

Így Németország jövőre ismét vét az euróövezetre érvényes szabály ellen, amely előírja, hogy a valutaegységet alkotó országokban a költségvetési hiány nem lépheti túl a nemzeti össztermelés három százalékát.

Mindez erősen befolyásolja a kormány adócsökkentési tervének megvalósítását, amelyre még a választási kampányban tett ígéretet. A szövetségi törvényhozás alsó háza ugyan már megszavazta a tervet, hátra van még azonban a tartományok képviselőiből álló felsőháznak tekinthető Bundesrat döntése.

Angela Merkel kancellár kabinetjének az összes szövetséges tartományi kormányzat támogatására szüksége lesz, ez jelenleg korántsem tűnik garantáltnak. Az ellenállás forrása, hogy a 2010 januárjától életbe lépő, a vállalkozásoknak és családoknak összesen 8,5 milliárd eurónyi tehermentesítést jelentő intézkedések következtében a tartományok és önkormányzatok várhatóan évi 3,9 milliárd eurónyi bevételtől eshetnek el.

A Bundesrat támogatás biztosítására a kormány vasárnapra válságtalálkozót hívott össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×