eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

A maffiafőnök szerint Berlusconi nagyon megbízható volt

Olaszországban őrizetben várja tárgyalását a maffia második számú vezetője. A hatóságok azt követően fogták el a férfit, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnököt megvádolták azzal: kapcsolatokat tart fenn a maffiával.

Ránézésre nehéz elhinni, hogy Gianni Nicchi lenne a hírhedt olasz bűnszövetkezet második számú vezetője. A mindössze 28 éves férfit a szicíliai Palermóban vették őrizetbe, hírügynökségek szerint egy olyan lakásban, amely néhány száz méterre van a városi bíróságtól - mindez azt jelképezi, hogy az igazságszolgáltatás mennyire tehetetlen volt az elmúlt évtizedek során.

Õrizetbe vették a harmadik számú maffiavezetőt, a 74 éves Gaetano Fidanzatit is, akit az észak-olaszországi Milánóban fogtak el.

Érdekes módon egy nappal azután csapott le a rendőrség, hogy egy volt maffiatag vallomásában azt mondta: Silvio Berlusconi miniszterelnök szövetségeseinek is közük van a szervezethez. A tanú volt főnöke szavaira utalt, aki szerint Berlusconi és Marcello Dell'Utri szenátor "annyira megbízható volt", hogy ennek köszönhetően mindent megkapott tőlük, amit akart. A segítség nyomán "az egész ország" a kezükbe került - mondta beosztottja szerint a Giuseppe Graviano maffiafőnök.

Úgy tűnt, Berlusconi nem is tagadta, hogy a letartóztatásoknak közük van ahhoz, hogy maffiakapcsolatokkal vádolták meg: "Ez a legjobb válasz azoknak a felelőtlen embereknek a rágalmaira, akik sárdobálással foglalkoznak" - mondta a miniszterelnök, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta: kormánya tett a legtöbbet az utóbbi 20 évben a szervezett bűnözés elleni harcban.

Olaszország maffia-ügyekkel foglalkozó ügyésze szerint, ha ilyen ütemben fogják el a bűnözőket, akkor hamarosan a 30 körözött maffiafőnök rács mögött lesz.

A most letartóztatott második számú maffiavezér, Giani Nicchi apja is a szervezet tagja volt, és tavaly 18 év börtönre ítélték. Az ifjabb Nicchit két éve elítélték és azóta bujkált, hasonlóan a Milánóban elfogott Fidanzatihoz, aki hosszú időn át a palermói Cosa Nostra egyik főnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×