INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Vallási gyűlölet okozta a hittérítő halálát?

Infostart / InfoRádió
Moszkvában hétfőn temetik el azt a pravoszláv hittérítőt, akit a múlt héten egy templomban lőttek agyon. A gyilkos a tiszteletest kereste és nem vaktában kezdett el lövöldözni. Az orosz média szerint profiról van szó, ám az ok vallási lehet.

Miközben a gyászolók a ravatalnál búcsúztatták a Danyil Sziszojev tiszteletest, akit egy férfi egy moszkvai templomban lőtt agyon, további részletek jelentek meg a rejtélyes halálesetről.

Az Eho Moszkvi hírrádió által idézett jelentés szerint a gyilkos 5-6 méterről lőtt rá a harmincas éveiben járó egyházi férfira egy Makarov pisztollyal, és szíven találta.

A támadó a templomba belépve megkérdezte, hol van Sziszojev, majd lőtt is. A hittérítőként dolgozó atya a mentőautóban meghalt. Egyes jelentések - és missziójának honlapja - azt állítják, hogy muzulmánok fenyegették meg az atyát, hivatalos változat azonban eddig nem jelent meg az esetről.

A rendőrség csak annyit közölt, hogy vallási indítékra utalnak a tiszteletesnek küldött e-mailek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség viszont azt említette meg, hogy a 34 éves Sziszojev atya "bírálta az iszlámot". A háromgyerekes családapa az utóbbi két évben 80 muzulmánt térített meg a bevándorlók között végzett misszionárius munkájával.

Az orosz főügyészség szóvivője is azt mondta: több lehetséges indítékot is számba vesznek, ám a legvalószínűbb "a vallási alapú gyűlölet" miatt elkövetett gyilkosság. A lövöldözésben megsebesült a templomi kórus vezetője is, az ő állapota stabil.

Az eset azért érdekes, mert eddig az orosz ortodox egyház panaszkodott arra, hogy más vallási szekták hívőket akarnak elcsábítani tőle. Az esetet egyesek politikai célokra próbálják kihasználni. A ravatalnál megjelent az ukrajnai kozákok vezetője és azt mondta: sürgeti, hogy szervezzenek őrséget az orosz és ukrán templomokhoz.


A címlapról ajánljuk