eur:
385.29
usd:
354.42
bux:
68343.99
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: kormany.hu

Covid - Tudományos ítélet született a favipiravirról

A koronavírusos betegek ambuláns ellátásában felesleges volt használni. A közepesen súlyos esetekben viszont segítette a vírus kiürülését.

Magyar kutatók vizsgálták a koronavírus-járvány során Magyarországon is használt favipiravirt. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, a gyógyszer mennyire hatékony az enyhe és a közepesen súlyos tünetekkel járó Covid–19-fertőzéssel szemben.

A vizsgálat alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen pozitív haszna nem volt a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, ugyanis az nem segíti elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből. Ugyanakkor az alcsoportelemzések azt mutatták ki, hogy a favipiravir használata 59 és 42 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését a közepesen súlyos fertőzésben szenvedő betegeknél - írja az Index.

A favipiravirt 2014-ben hagyták jóvá Japánban influenzavírusok kezelésére, ezután sokáig egyik országban sem engedélyezték, egészen addig, amikor a Covid–19-világjárvány kitörése után az egyik első számú jelölt lett a Covid elleni küzdelemben.

2020 márciusában Kínában már hivatalosan is ajánlották a hatóanyagot a Covid–19-fertőzés kezelésére. Ezt követően India is engedélyezte a használatát, majd több országban is elkezdték alkalmazni a koronavírus gyógyításában, közte Magyarországon is.

Itthon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezeltek az országban először koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelytől rövidebb gyógyulási időt és kevesebb szövődményt vártak. A gyógyszert orvosi döntés alapján kizárólag kórházban fekvő súlyos betegeknek adhatják a vizsgálati kritériumok szerint – közölték akkor.

A kutatásnak abból a szempontból is lehet jelentősége, hogy 2022-ben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amiért különböző internetes médiumokban félrevezető állításokat tartalmazó cikkek jelentek meg a favipiravir hatóanyagú gyógyszerekről - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×