eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

A teljes szén-dioxid-kibocsátás oroszlánrészéért mindössze 57 vállalat felel

Egy friss tanulmány szerint a 2016 óta a légkörbe került üvegházhatású gázok kibocsátása ehhez a néhány tucat olajipari céghez és cementgyárhoz vezethető vissza.

A 2016 és 2022 között kibocsátott szén-dioxid mennyiségének 80 százalékáért mindössze 57 állami vagy magánkézben lévő fosszilis energia- és cementipari vállalat felelős az InfluenceMap által kiadott Carbon Majors jelentése szerint - írja a Reuters.

A három legnagyobb kibocsátó a vizsgált időszakban az orosz állami kézben lévő Gazprom, a szaúdi tulajdonú Saudi Aramco olajcég, és az Indiában található állami Coal India voltak.

Mint írja a lap, a szaúdi cég visszautasította az ezzel kapcsolatos megkeresést, a Coal India és a Gazprom pedig késlekedett a válaszadással.

A jelentés feltárta azt is, hogy a legtöbb érintett vállalat 2015 óta fokozta fosszilis energiahordozó-termelését, holott ugyanebben az évben szinte minden ország aláírta az ENSZ klímaváltozás lassítását célzó Párizsi Egyezményét.

Azóta, bár sok kormány és vállalat szigorúbb kibocsátási célokat állított fel és fokozta a megújuló energia arányát, ezzel párhuzamosan fokozta a fosszilis energiahordozók előállítását és felhasználását is, tovább növelve a kibocsátás szintjét.

Mint írják, a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency) közlése szerint tavaly rekordszintet ütött meg az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás.

Az InfluenceMap állítja, az eredményeik világítottak rá arra a problémára, hogy

egy meglehetősen kis csoport felelős a jelenlegi kibocsátás zöméért, és nagyobb átláthatóságot sürget azzal kapcsolatban, hogy mely kormányok és vállalatok a leginkább felelősek a klímaváltozásért.

A non-profit intézet vezetője, Daan Van Acker az átláthatóbbá tétel kapcsán a jelentésben kifejtette: "Számos esetben lehetne használni, például a kibocsátók jogi felelősségre vonásához az okozott klímakárokért, de hasznos lenne a kutatók számára is, hogy számszerűsíthessék a szereplők kibocsátás-hozzájárulását, de kampányokhoz, sőt, befektetésekhez is hasznos lenne".

A Carbon Majors egy korábbi kiadását felhasználták egy jogi ügyhöz múlt hónapban, melyet egy belga gazdálkodó indított a francia TotalEnergies gáztársaság ellen. A gazda azért kezdett harcba a vállalattal, mert úgy véli, mint a világ 20 legnagyobb szén-dioxid kibocsátójának egyike, a TotalEnergies részben felelős a károkért, amit a szélsőséges időjárás okozott neki.

Az adatbázist először 2013-ban adta ki a Climate Accountability Institute (Klíma Elszámoltathatósági Intézet) non-profit szervezet. Kombinálja a vállalatok önbevallás-alapon szolgáltatott adatait a szén-, olaj- és gázfelhasználásukról az amerikai energiaügyi hivatal forrásaival, valamint a nemzeti bányászati és ipari adatokkal. A Nemzetközi Környezetvédelmi Jogok Központjának igazgatója, Carrol Muffett szerint az adatbázis segítségére lesz mind a befektetőknek, mind a pereskedőknek, hogy nyomon követhessék a vállalatok tevékenységeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×