eur:
389.85
usd:
362.91
bux:
68088.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Lehet tovább fokozni a sör ízét

A megoldás a mesterséges intelligencia.

Belga kutatók megtanították a számítógépeket arra, hogyan kell „kóstolni” a sört. A sör ilyen fajta kóstolása megváltoztatja az italok főzési, ízlelési és élvezeti módját. Ezek a mesterséges intelligenciát használó modellek több száz létező termék sokéves, aprólékos profilalkotásán alapulnak, amivel képesek megjósolni a fogyasztói értékeléseket, majd javaslatokat tenni a belga sörök ízének javítására − írja az Origo.

Képesek megérteni az ízeket: ez pont olyan, mintha megtanítottuk volna a számítógépeket ízlelni. Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, ami óriási dolog, mert eddig a legtöbb ízkutatás mindig csak konkrét ízvegyületekre összpontosított, gyakran csak néhányra – mondta Kevin Verstrepen, a KU Leuven professzora, a VIB-KU Leuven Mikrobiológiai Központ és a Leuveni Sörkutató Intézet igazgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

Hozzátette: a munkájuk ígéretesnek mutatja a mesterséges intelligencia használatát az élelmiszeriparban, bár ők a sörre összpontosítanak, ugyanez a megközelítés bármely élelmiszer esetében lehetséges. Arra számítanak, hogy az élelmiszergyártók az elkövetkező években bevezetik a mesterséges intelligenciát a munkájukba, ami megváltoztatja a közeljövőben a tányérunkra kerülő ételeket.

Verstrepen és munkatársai tudományosabb megközelítést keresve objektív mutatókat kerestek a sörízek leírására és előrejelzésére. A Nature Communications folyóiratban publikált, aprólékos munka öt éven át tartott és kétszázötven belga sörre terjedt ki, ahol több száz aromás vegyület koncentrációját mérték.

Egyes ízek esetében a modell előrejelzései valóban összehasonlíthatók az emberi ízlelőpanelekkel, majdn a gépi tanuláshoz fordultak, hogy elemezzék a számtalan ízvegyület közötti kölcsönhatásokat.

Fő célunk az volt, hogy új, fontos ízvegyületeket azonosítsunk a sör számára, vagy hogy jobban megértsük az ízvegyületek közötti „érzékszervi kölcsönhatásokat”: az egyik íz fokozását vagy elfedését a másikkal – emelte ki Verstrepen, hozzátéve, hogy egyes vegyületek ízét jól tanulmányozták, hogy tudják, milyen koncentrációban kezdjék el érzékelni őket.

A csapat által kifejlesztett mesterséges intelligenciamodellek így képesek megjósolni a sör kulcsfontosságú aromáit és általános értékelési pontszámát, gyakorlatilag kiküszöbölve az emberi kóstolás szükségességét.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×