eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Artist impression of the Euclid mission in space.Euclid is designed to look far and wide to answer some of the most fundamental questions about our Universe: What are dark matter and dark energy? What role did they play in formation of the cosmic web? The mission will catalogue billions of distant galaxies by scanning across the sky with its sensitive telescope. `
Nyitókép: ESA

Szokatlan dolgot művel a sötét anyagot vizsgáló űrteleszkóp

Az Eukleidész elkezdte elveszíteni a „látását”, de már megvan a terv a probléma elhárítására.

Tavaly júliusban indult útnak az Európai Űrügynökség új szondája, az Eukleidész (Euclid), amivel az univerzum 95 százalékát kitevő sötét energiát és sötét anyagot tanulmányozzák a tudósok. Az eszköz egészen 1,5 millió kilométernyire eltávolodott a Földtől (az L2 Lagrange-ponthoz, ahol a James Webb űrteleszkóp is "állomásozik"), hogy megfelelő helyről folytathassa vizsgálatait.

Most azzal a problémával szembesültek a kutatók, hogy a teleszkóp kezdi elveszíteni a „látását”, mert lassan vízmolekulák fagynak rá a tükrökre, nagyon vékonyan, néhány nanométer vastagságban (ez akkora, mint egy DNS-lánc szélessége). És mert az Eukleidész nagyon messze van a bolygónktól, csak "távirányítani" lehet. A mérnökök ezért kidolgoztak egy tervet arra, hogyan tartsák melegen az eszközt az űr mélyén - írta a hvg.hu.

A tudósok tehát most olyan parancsot küldenek az űrtávcsőnek, hogy melegítse a tükreit, illetve az optikai rendszer egyes elemeit, hátha a fűtéssel elpárolog róluk a víz. Reiko Nakajima, a VIS-csapat tagja szerint ez az első alkalom, hogy alkalmazni kell a jégmentesítést.

Az ESA szerint egyébként a víz a Földről származhat, a molekulák az összeszerelésnél tapadhattak meg a felszínén, most pedig szép lassan szivárognak, majd az első helyen lecsapódnak, amivel találkoznak. Ez a gond más eszközökkel is előfordulhat.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×