eur:
397.1
usd:
369.67
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Women use cell phones to detect cybersecurity security
Nyitókép: Urupong/Getty Images

Komoly gondot okoztak ukrán hackerek

Vizsgálják az esetleges orosz kötődést is.

Az ukrán rendőrség lekapcsolt három embert, akiket világszerte több mint 100 millió e-mail- és Instagram-fiók feltörésével vádolnak – számolt be a hvg.hu. A gyanúsítottak brute force szoftverrel szerezték meg, és lopták el a fiókok jelszavait. (A módszert úgy kell elképzelni, mintha egy biztonsági zárhoz milliónyi kulcsot próbálna ki valaki, rendkívül gyorsan.)

Az ukrán hatóságok nyomán a Bleeping Computer azt írja, a támadók a megszerzett fiókadatokat ezután rosszindulatú feleknek értékesítették a sötét (dark) weben. A vevők a birtokukba került fiókokkal aztán az áldozat ismerőseit igyekeztek ilyen-olyan okkal rávenni arra, hogy utaljanak pénzt.

A hatóságok hét városban tartottak házkutatást, ennek során 70 számítógépet és IT-eszközt, 14 mobilt, valamint bankkártyákat és készpénzt is lefoglaltak.

Az elkövetőket információs rendszerek és hálózatok jogosulatlan megzavarásával vádolják, mely az ukrán törvények értelmében akár 15 éves szabadságvesztést vonhat maga után.

A hatóságok egy párhuzamos vizsgálatot is indítottak annak a felderítésére, hogy a kiberbanda külföldiekkel is együttműködött-e, különös tekintettel az esetleges orosz érdekekre.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×