eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Young woman sneezes because of an allergy to ragweed.
Nyitókép: galitskaya/Getty Images

Nékám Kristóf: két ok miatt jelentősen nőhet az allergiások száma

Már most magas a pollenterhelés az egész országban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Nékám Kristóf allergológus szerint ha az időjárás továbbra is enyhe marad, még több növény pollenszórása kezdődhet meg, így a megszokottnál több ember küzdhet szénanáthás tünetekkel, de nagyobb eséllyel jelentkezik majd az allergia olyanoknál is, akik eddig nem szenvedtek tőle.

"Pollenje válogatja, de úgy vélem, két-három héttel minimum előbbre vagyunk" – mondta Nékám Kristóf allergológus az idén az enyhe idő miatt korán érkező pollenszezon kapcsán az InfoRádióban. Hozzátette, nem tudni, hogy a későbbi hetekben megmarad-e a polleneknek ez a korai sűrűsödése és változása, vagy ez csak most, az év elején van-e így.

A szakértő elmondta, az a probléma, hogy a különböző időszakok eltérő pollenjei összefutnak, és így a nagyon magas koncentráció különböző érintettségű embereknél okoz tüneteket, ami egyébként a megszokott években egy hónapon vagy még hosszabb időn keresztül elnyújtva jelentkezett. Vagyis ha a következő hetekben nem változik az időjárás, akkor nagyon nagy terhelésre kell számítani, ez pedig azt jelenti, hogy sok ember fog az orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban segítséget kérni.

Kiemelte, az utóbbi évek egyik új megfigyelése, hogy ugyan a sok pollen okozhat allergiát, de

azokon a területeken, ahol nagyobb a légszennyezettség, különösen nagy az allergizálódás veszélye.

Mint kifejtette, ennek az az oka, hogy a levegőben lévő szennyezők felbontják a pollenek külső védőburkát, ami a benne található fehérjéket védi, és ezek a szabaddá vált fehérjék az emberek nyálkahártyájával érintkezve érzékenységet okozhatnak, újfajta allergiákat válthatnak ki.

Nékám Kristóf szerint ha valaki olyan helyen él, ahol hosszabb ideig ki van téve a nagyobb pollenkoncentrációnak és légszennyezettségnek, akkor, ha nem is száz százalékos biztossággal, de nagyobb eséllyel válik allergiássá, még akkor is, ha korábban nem voltak tünetei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×