eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Model of atom and elementary particles. Physics concept. 3D rendered illustration.
Nyitókép: vchal/Getty Images

Áttörés a fúziós energiában - magyarok is részesei voltak

Felavatták az európai és japán összefogásban Nakában épített JT-60SA kísérleti fúziós berendezést, a sikeres működése a tudomány és az ipar számára is jelentős mérföldkő.

A japán Naka városában történt eseményen jelen volt többek között Kadri Simson, az Európai Unió energiaügyi biztosa, Masahito Moriyama japán oktatásért, kultúráért, sportért, tudományért és technológiáért felelős miniszter, valamint Sanae Takaichi tudományos és technológiai politikáért felelős államtitkár, de több vezető politikus, ipari vezető és a kutatói közösség tagjai is részt vettek, hogy tanúi lehessenek az ünnepélyes plazmaműveletnek - írja az Economx.

A magfúzió-alapú energiatermelés egy jelentős kihívás az emberiség számára, és az ehhez kapcsolódó megoldások fejlesztésében lesz majd jelentős a Japánban létesült berendezés.

"A fúziós eszköz fontos tudományos kísérletek helyszíne lesz a következő évtizedekben. Nagyon büszkék vagyunk, hogy ehhez a jelentős projekthez fizikus és mérnök kollégáink nemzetközi mércével is kiemelkedő színvonalú munkával tudtak hozzájárulni. Sikereik egyúttal a HUN-REN EK kutatási stratégiáját is meghatározzák"

- mondta Dr. Horváth Ákos, a HUN-REN EK főigazgatója.

Az EUROfusion együttműködés tagjaként a HUN-REN EK kutatói és mérnökei első európai résztvevőként szállították az általuk fejlesztett diagnosztikai eszközt a japán kísérlethez 2019-ben. A hat évvel ezelőtt indult projekt eredménei most érnek be igazán, hiszen a magyar fejlesztésű intelligens kamerarendszeren keresztül láthatták először az európai és japán kollégák az első plazmát a JT-60SA tokamakban.

A fúziós berendezés indulásánál kiemelten fontosak a látható fény tartományában működő kamerák, ugyanis egyrészt hatalmas mértékben megkönnyítik a kísérletvezetők munkáját,

másrészt mert a felvételeket nézve olyan érzésünk támad, mintha saját szemünkkel figyelnénk, mi történik a kísérlet belsejében ‒ mondta Dr. Szepesi Tamás fizikus, az intelligens kamerarendszer létrehozása céljával a HUN-REN EK-ban indított EDICAM-projekt vezetője.

A JT-60SA, az Európai Unió és Japán között aláírt „Broader Approach” megállapodás eredménye, mely tudományos együttműködés célja a fúziós ismeretek előmozdítása különböző projektek révén. Még 2007-ben kezdődött az eszköz építése, és 2020-ban fejeződött be, az első plazmakísérletet pedig 2023. október végén végezték.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a HUN-REN EK kutatói és mérnökei magfúziós kísérlethet építenek videodiagnosztikai rendszert, a világ legnagyobb sztellarátorán, a Wendelstein 7-X-en nyolc éve működő, HUN-REN EK fejlesztésű kamerarendszeren keresztül volt látható az első ottani plazma is, amelynek ikonikus képei bejárták a világsajtót - erről annak idején az Infostart is beszámolt. Nagyrészt ennek a sikernek köszönhető, hogy Japán a magyar fejlesztésű kamerarendszer mellett döntött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×