eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Új módszerrel vadásznak a rendőrök az utakon – bevetik a mesterséges intelligenciát

Van, ahol már aktívan kiveszi a részét a forgalomirányításból, forgalmi rendészetből az MI.

A mesterséges intelligencia a közlekedésirányításban is hasznosítható, például MI-vel felszerelt kamerák figyelnek a szabálytalankodó sofőrökre, jobb ütemű lámpaváltást biztosít, kerülőutakat ajánl, segíti a járművek és az infrastruktúra közötti kommunikációt az erős forgalom balesetmentes levezénylésében - írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Még ha egyelőre nem is veszi át a sofőrök helyét, a rendőrök munkáját mindenképpen segíti, ugyanis számos országban működnek már MI-vel támogatott közlekedési kamerák. Legutóbb az angliai Lincolnshire-ben szereltek fel ilyet azzal a céllal, hogy csökkentsék a halálos balesetek számát.

A rendszer segít lebuktatni a vezetés közben telefonozókat, biztonsági övet nem használókat.

Egy korábbi kísérlet során már kipróbálták az MI-kamerákat, ennek eredményeképpen több száz szabálysértőt csíptek fülön, de a mesterséges intelligencia jelentősen csökkentette a halálos balesetek számát is.

A portál szerint a közlekedésszervezésben, forgalomirányításban is segít a technológia, például forgalmi dugók elhárításában a nagyvárosokban. A rendszer észleli a forgalmi mintákat és MI-algoritmusok segítségével módosítja a kereszteződésekben a lámpák jelzéseinek időzítéseit, végső esetben pedig kerülőutakat ajánl a torlódások csökkentéséért.

A jármű-jármű (V2V) kommunikációban szintén hasznos a mesterséges intelligencia, hiszen lehetővé teszi az autók közötti kommunikációt. Így olyan fontos információkat oszthatnak meg egymással a fedélzeti számítógépek, mint a sebesség, az aktuális irány vagy a fék állapota. Az ütközések előrejelzésével és a manőverek összehangolásával csökkenthető a közúti balesetek esélye, növelhető az általános közúti biztonság nagy forgalomban is.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×