eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Korszakalkotó lehet ez a szemetelési bírság

Egyre nagyobb gondot okoznak a Föld körül keringő elhagyott műholdak, ezt elégelte meg az FCC.

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) első alkalommal szabott ki pénzbüntetést űrszemét nem megfelelő kezelése miatt, miután egy Dish Network nevű cég nem a megfelelő távolságban helyezte el műholdját, ezzel potenciális kockázatot jelentve a Föld körül keringő többi műholdra.

A hanyagul kezelt EchoStar-7 szatelit miatt 150 ezer dollárt kell fizetnie a cégnek – írta a BBC alapján a hwsw.

A 2002-től 2022-ig használt műholdat csak 122 kilométerrel odébb mozgatták el – üzemanyaghiány miatt – a kötelezettségvállalásban tett 300 kilométer helyett.

Az intézkedéssel első ízben demonstrálja az FCC, hogy végrehajtói felhatalmazásával többet tud tenni a jövőben az űrszemét elhelyezésével kapcsolatos szabályok betartatásának érdekében.

A kérdés egyre égetőbb: a Szputnyik-1 1957-es felbocsátása óta több mint 10 ezer műholdat lőttek fel az űrbe, de ezeknek több mint a fele már használaton kívül van, és a Föld körül keringve veszélyeztetik az éppen funkcionáló eszközök épségét.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×