eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
3D Render of Planet Earth with Clouds and City Lights. Planet Earth maps courtesy of NASA: https://visibleearth.nasa.gov/images/144875/earth-at-night-black-marble-2012-color-maps-v2.
Nyitókép: DrPixel/Getty Images

Már fenyegető veszély az űrszemét – erről beszéltek Budapesten

A világűr kutatása nemcsak tudományos, hanem biztonsági és jogi kérdéseket is felvet. Az elmúlt napokban Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartottak nemzetközi konferenciát, ahol a világűr háborúkban játszott szerepétől az űrszeméten át egészen a magyarok aktív részvételéig, sok minden szóba került. A részletekről Ferencz Orsolyát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosát kérdeztük.

Bár napjainkban ezrével keringenek a világűrben a létfontosságú, globális szolgáltatásokat biztosító műholdak, ezek létezése még a mindennapi használatuk közben sem feltétlen tudatosul az emberekben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Security, Defence and Outer Space címmel megtartott nemzetközi konferencia kifejezetten arra fókuszált, hogy mit is jelent számukra ezen űreszközök létezése biztonságpolitikai szempontból – ismertette Ferencz Orsolya.

Külön fejezet szólt a technikának az orosz–ukrán háborúra gyakorolt hatásáról, illetve hogy mennyire döntenek el adott esetben egy-egy fegyveres konfliktust, hogy milyen kapcsolat húzódik az űrtechnológia és a terrorizmus elleni harc között, hogy milyen fenyegetések érhetik ezeket az eszközöket – vagy akár a földfelszínt a világűrből –, valamint hogy meg tudnak-e mesterséges vagy természetes okokból semmisülni és ezt miként lehet megelőzni.

"Nagyon széles spektrumú konferencia volt a jogi szabályozási környezet vizsgálatától egészen a tudományos háttérelőadásokig az űridőjárással vagy a földet fenyegető esetleges aszteroidák nyomon követésével kapcsolatban" – tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa.

A konferencia több előadásán is szó esett az űrszemétről, aminek növekvő sűrűsége miatt ellehetetlenülhet a Föld-közeli pályák használata – emelte ki Ferencz Orsolya. Szintén téma volt az űrforgalom jogi szabályozása, annál is inkább, mert nemcsak az űrszemét, hanem az egyéb űrobjektumok is komoly zavart tudnak okozni egymás tevékenységében.

Magyarország mindig is aktív volt az űrkutatásban, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos emlékeztetett, a következő magyar űrhajós a Hungarian to Orbit (Hunor) program keretében várhatóan 2024 végén, 2025 elején fog amerikai együttműködésben, az Axiom Space és a NASA segítségével eljutni a Nemzetközi Űrállomásra. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Űrügynökségnek a nagyon komoly és sok éven át előkészített Jupiter missziójában (JUICE – Jupiter Icy Moons Explorer) is van komoly magyar műszerfejlesztés és szerepvállalás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×