eur:
390.96
usd:
366.79
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

A magyar virológusok jósoltak az új Covid-variánsról

A szakértők úgy látják, nem lesz nagy járványhullám a következő hónapokban, újabb oltást pedig csak azoknak kell kérniük, akik súlyos betegséggel küzdenek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist. A fertőzések száma ismét növekedő tendenciát mutat itthon az elmúlt hetekben, a megbetegedések többségét pedig az omikron új variánsa okozhatja.

A korábbi mutánsokhoz hasonló tünetek (láz, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség) jelentkezhetnek most is, de ezek nem annyira súlyosak. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója azt nyilatkozta az ATV Híradónak, hogy nagyobb járványhullám legfeljebb ősztől lehet, a hatás azonban valószínűleg elmarad a második vagy harmadik hullám idején tapasztaltaktól. Arra számít, hogy nem növekszik meg komolyabb mértékben a kórházban ápolandó betegek száma, nem kerülnek sokan lélegeztetőgépre és nem várható az sem, hogy drasztikusan megugranak majd a halálozások.

„A vírus legyengült és az oltások általi immunitás is kitart még”

– tette hozzá a biológus.

Jakab Ferenc szerint sincs ok nagy aggodalomra, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora azt mondta, az ő intézményükben is folyamatosan vizsgálják a különféle mutációkat. Mint fogalmazott, azért jelennek meg újabb variánsok, mert a vírus cirkulál és továbbra is fertőz. Mivel ez egy gyengébb változat, szerinte nem okozhat jelentős problémákat széles körben.

„Azt persze nem látja senki, hogy esetleg érkezik-e olyan variáns, ami súlyosabb tüneteket okozhat ismét”.

Rusvai Miklós virológus azt mondta a hírműsornak, újabb oltást csak azoknak érdemes felvenniük, akik súlyos betegek. Akinek normálisan működik az immunrendszere, annak nincs szüksége rá. „Én 70 éves vagyok, két éve kaptam az utolsó oltást és nem kívánom újraoltatni magam. A környezetemben nem ismerek olyat, akinél súlyos tüneteket okozott volna a fertőzés, noha sokan átestek rajta az elmúlt három hétben.”

A hivatalos adatok szerint augusztus elejéig alig négyezren kértek oltást idehaza. A magyarországi raktárakban másfél millió adag Pfizer- és 69 ezer adag Janssen-vakcina áll rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×