eur:
395.57
usd:
364.49
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Coronavirus vaccine ready for worldwide administration. Syringe with coronavirus vaccine reflected in glass with European Union flag on background
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Megvan, kiknek segített igazán a koronavírus elleni vakcina

A daganatos betegek közül sokkal kevesebb embert kellett kórházban kezelni az oltásnak köszönhetően, mely a halálozások arányát is nagy mértékben csökkentette körükben.

A koronavírus elleni vakcinák használatának hatására jelentős mértékben csökkent a vírusfertőzésből okozta kórházi kezelések és halálesetek száma a rákbetegek körében - derült ki egy új tanulmányból, melyet a Euronews ismertet.

A kutatók a maga nemében első, átfogó tanulmányban a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti 21 hónapos időszakban vizsgálták a pandémia rákbetegekre gyakorolt hatását.

A Birminghami Egyetem által vezetett csoport megállapította, hogy a kórházi felvételek száma az említett időszakban az összes beteg 30,58 százalékából 7,45 százalékra csökkent.

A Covidhoz kapcsolódó halálesetek aránya 20,53 százalékról 3,25 százalékra mérséklődött.

A kutatás szerint az életkor fontosabb jelzője volt annak, hogy valaki belehal-e a betegsége, mint az, hogy milyen típusú daganatos betegségben szenved. 2022-ben a 80 év feletti rákos betegek halálozási aránya 10,32 százalék volt, míg a 80 év alattiaké 2,83 százalék.

Covid-fertőzés miatt a rákbetegek több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint az átlagnépesség, és 2,54-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg.

"Ezek az adatok kétségtelenül jó hírek a rákbetegek számára, de annak ellenére, hogy a kórházi kezelések és a halálozás jelentősen csökkent a vizsgált évek alatt, még mindig látjuk a további kockázatot" - árulta el a kutatás kapcsán Lennard Lee, a Birminghami Egyetem Rák- és Genomikai Tudományok Intézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén májusban közölte, hogy a koronavírus már nem minősül globális egészségügyi vészhelyzetnek, ezzel szimbolikusan véget vetett a világjárványnak, amely világszerte korlátozásokat váltott ki.

A koronavírus következtében világszerte legalább 7 millió ember halt meg.

A hosszú Covid még mindig emberek millióinak életét nehezíti meg. Egy nemrégiben készült brit tanulmány szerint a hosszú Covid hatása az emberek kognitív funkcióira 10 évnyi öregedésnek felel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×