eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Riasztani fog a Gmail, ha az adataink felbukkannak a sötét weben

A Dark Web Report nevű eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban élők Gmail fiókjában teszi elérhetővé a keresőcég.

Új biztonsági funkciót kezd el bevezetni a Google a Google-fiókokhoz, ami arra hivatott felhívni a felhasználó figyelmét, hogy a fiókjához tartozó e-mail címet korábban esetleg már közzétették a sötét weben – írja a hwsw.hu.

A Dark Web Report nevű eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban élők Gmail fiókjában teszi elérhetővé a keresőcég, aminek fokozatos globális kiterjesztésére később lehet számítani. Az eszköz szigorúbb értelemben nem újdonság, mivel korábban a Google One felhőalapú tárhely előfizetőinek kiváltsága volt.

A vizsgálat indításakor a levelező megkérdezi, hogy a felhasználó milyen személyes adatokat szeretne bevonni az ellenőrzésbe, ami lehet e-mail cím, név, születési dátum, telefonszám, majd ezután válik elérhetővé az összefoglaló, ami többek közt megmutatja, hogy a Google rendszere hányszor fedezett fel egy bizonyos adatot, mikor történt a szivárgás, és milyen egyéb információk kerültek veszélybe.

A vizsgálat elvégzése után a netezők tanácsokat is kapnak arra vonatkozóan, hogyan erősíthetik meg fiókjaik védelmét, például ajánlott beállítani a kétfaktoros hitelesítést vagy a nemrég bevezetett azonosítókulcsokat.

Az olyan személyes adatok, mint az e-mail címek, általában egyes szolgáltatások és platformok feltörése után landolnak a sötét weben, ahol a kiberbűnözők különböző módokon próbálják értékesíteni a lecsapolt adatcsomagokat, amik személyazonosság-lopás, banki csalás és adathalász támadások céljából hasznosíthatók más típusú adatokkal való kombinálás után.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×