eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Egyszerű módszer segíthet a földimogyoró-allergiás gyerekeken

Egy egyéves ausztrál klinikai kísérlet egyszerű konyhatechnológiai eljárással kezelt mogyoró bevitelével segítette át az allergián a kutatásba bevont gyerekek 80 százalékát. Vigyázat, otthon senki ne próbálja ki a módszert!

Az orális immunoterápiának is nevezett módszert alkalmazó vizsgálatba 70 gyereket vontak be, 6-18 éves kor között. Korábban mindannyiuknál dokumentálták a földimogyoró-mogyoróallergiát, ám annak hatására, hogy főtt, pörkölt földimogyoróból ettek egyre nagyobb adagokat napi szinten, 80 százalékuk képessé vált a hüvelyes fogyasztására.

A kutatók felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ne kezdjék el otthon alkalmazni ezt a módszert allergiás gyermekeiknél – emeli ki a The Guardian cikke.

A kísérlet első szakaszában a gyerekek 12 héten át kaptak 12 órán át főzött földimogyorót, majd 20 héten át két órán át főzöttet. Az utolsó szakaszban 20 héten át fogyasztottak pörkölt földimogyorót. A gyermekek

kezdetben 62,5 mg zúzott főtt mogyorót kaptak,

ami egy földimogyorószem tizenhatodának felel meg, majd adagjukat idővel emelni kezdtél.

A kísérlet végére 56 gyermek, azaz a a résztvevők 80 százaléka anélkül tudott elfogyasztani 12 szem földimogyorót, hogy allergiás reakciója lett volna.

"Ez magas szintű védelmet nyújt a véletlen expozícióval szemben, ami a mi esetünkben a cél volt. Elvenni azt a szorongást és stresszt, amely a mogyoró véletlen expozíciója miatti aggodalommal jár" – mondta a tanulmány vezető szerzője, Luke Grzeskowiak, a Flinders Egyetem és a Dél-Ausztráliai Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet docense.

A nyugati országokban a gyermekek 3 százaléka földimogyoró-allergiás.

A megfőzött mogyoróban a fehérje allergizáló hatása csökken, a védőhatás azonban csak akkor marad meg, ha a gyerekek folyamatosan fogyasztanak kis mennyiségben mogyorót.

A kísérletbe bevont gyerekek közül 45 egészségét fél évig követték: közülük 43 ekkor is napi szinten fogyasztott kis mennyiségű mogyorót anélkül, hogy allergiás reakciója lett volna.

A kutatók azonban kérik a szülőket, a kísérlet sikere ellenére se kezdjék el otthon gyermeküknek adagolni a főtt mogyorót, mivel csak ellenőrzött körülmények közt biztonságos ilyesmit tenni allergiás gyerekek esetében.

A kutatók régóta sejtették, hogy a földimogyoró-allergiás ázsiai gyerekek alacsony számában szerepet vállalhat a tény, hogy

az ázsiai konyha gyakorta használt mogyorót főzéshez.

A tervek szerint tovább kutatják ezt az irányt.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×