eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Az ételallergiások védettebbek lehetnek a koronavírussal szemben

Kisebb a megfertőződés esélye, de nem azért, amiért eredetileg gondolták.

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek által megrendelt kutatás 1400 amerikai háztartás négyezer tagját vizsgálta, az ételallergia mellett arra is kitérve, hogy az elhízottság, a magas BMI, az asztma és a 12 év alatti életkor, valamint a koronavírussal történő megfertőződés között milyen összefüggések figyelhetők meg.

Azt találták, hogy azok, akik esetében orvos diagnosztizálta az ételallergiát, 50 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg koronavírussal, mint azok, akik nem allergiások semmilyen élelmiszerre, írja a MedicalXpress.

A gyulladásos állapot ad védelmet

Korábban feltételezték, hogy az allergiások azért kapják el ritkábban a betegséget, mert kevésbé jellemző rájuk, hogy házon kívül étkezzenek, így kitettségük kisebb, de a kutatók most arra jutottak, hogy ez alig valamivel kisebb kitettség, mint azoké, akiknél nem áll fenn ez az állapot.

Az allergiás állapotokra jellemző

kettes típusú gyulladás csökkentheti az ACE2 receptor nevű fehérje szintjét a légúti sejtek felszínén:

a koronavírus ezt a receptort használja a sejtekbe való bejutáshoz, így annak hiánya korlátozhatja a vírus fertőzési képességét.

Az asztmásoknál nincs meg ugyanez

Az asztma egyik leggyakoribb formája az allergiás asztma, amelyet többek közt pollenek, háziállatok és poratka válthat ki. Az allergiás asztmában szenvedőknél ugyanakkor a kutatás szerint nem csökkent a koronavírus-fertőzés kockázata, bár nem is nőtt. Az elhízás vagy a magas testtömegindex azonban megnövekedett kockázati tényezőt jelent, amit korábbi tanulmányok már feltételeztek.

A BMI-percentilis minden 10 százalékpontos emelkedése 9 százalékkal növelte a fertőzés kockázatát. A túlsúlyos vagy elhízott résztvevőknél 41 százalékkal nagyobb volt a fertőzés kockázata, mint azoknál, akik nem voltak túlsúlyosak.

A gyerekek megfertőződése nem gyakoribb a felnőttekénél

Szintén fontos megállapítás, hogy a 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekek ugyanolyan valószínűséggel fertőződnek meg a vírussal, mint a tinédzserek és a felnőttek, de

a gyermekeknél a fertőzések 75 százaléka tünetmentes.

Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök orvosi főtanácsadója és az ország koronavírus elleni védőoltási kampányának hivatalos arca szerint a tanulmány eredményei hangsúlyozzák, hogy fontos beoltatni a gyerekeket, és tovább kell vizsgálni az allergiák, az elhízás és a koronavírus kapcsolatát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×